Peškafondo

Lajka prvi pas u EU parlamentu…

Lajka prvi pas u EU parlamentu...

Sjećate li se tko je prva žena koja je bila u svemiru? Neki će možda iz topa izbaciti kako je to Valentina Tereškova, dok će drugima vjerojatno Gagarinovo ime odzvanjati u uhu, pa se nikako neće moći dosjetiti te prve dame koja je zaplovila bespućem svemira.

Lajka je prvi pas koji je poletio u kapsuli u svemir. Ma tko se ne bi Lajke sjetio. Ima tu još imena, ali oni zapravo nisu ni bitni, jer spominju se samo bitni, muškarci, žene, psi, pa i roboti koji su napravili veliki podvig.

Ma cijela ova 'svemirska crtica' podsjetila me je na smješna prepucavanja između dubrovačkih političara na privremenom radu u EU parlamentu.
I dok u Gradu vlada politička harmonija, uokvirena Dubrovačkim dogovorom, naši  zastupnici s EU plaćom, Dube Š. (hadeze) i Oleg V. (esdepe) uopće se ne trude tu gradsku idilu prenijeti i u klupe EU parlamenta. Pače, uspjeli su nas i obrukati. U razmaku od nepunih mjesec dana od Europske komisije zatražili su gotovo identična pitanja, objašnjenja. Dakako, o gorućem hrvatskom pitanju, gradnji mosta, ovoga puta Europskog – Pelješkog mosta.

Da bi posao bio obavljen kako spada, u cjelosti, treba se o tome i pohvaliti u javnosti. Jer, vrag odnio pisanje Manuelu Barrosu, predsjedniku EU komisije, ako o tome baš nitko ne zna. Tako je Dube, vješto, dan nakon  urnebesne sjednice Gradskog vijeća na kojem su koalicijski partneri hadeze/esdepe/haenes izglasali UPU Srđa, javnost obavijestila o svojim zalaganjima u Bruxellesu. Brzinski je pokušala skrenuti pozornost s mučnog dubrovačkog terena, onog na Srđu, kako bi se što prije zaboravila hadezeova rola u degutantnom dubrovačkom dogovoru. Morate priznati, vrhunski tempirani spin!  

No, tad se javlja esdepeova europska perjanica Oleg Valjalo, koji ukazuje kako je baš on, prvi, baš o financiranju Pelješkog mosta priupitao svoje kolege još 20 dana prije Dube Š.

Sve je to dakako potvrđeno i u EU zapisniku, no Dube Š. se ne da smesti, pa se javlja novim priopćenjem  iz sjedišta dubrovačkog HDZ-a u kojem piše kako je baš Šuica "prva hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu koja je postavila pitanje Europskoj komisiji".

Dobili smo, dakle, prvog hrvatskog EU zastupnika koji se raspitiva o mostu, a odmah potom i prvu EU zastupnicu koju isto pitanje tišti. Koja smijurija.

Ne znam kako se dosad nismo dosjetili i u Bruxelles poslati i kakvog psa. Tad bi pretpostavljam imali više uspjeha, tim više ako bi pas potrefio Barrosa i zapišao mu cipelu. Vjerojatno bi to bilo učinkovitije skretanje pozornosti od slanja prekopijanih upita.

Samo da podsjetim, mi smo još uvijek toliko daleko do mosta, a da će se po tom planu nešto konkretno napraviti ravno je mogućnosti da uskoro prvi Hrvat bude u NASA-inoj posadi za novi svemirski let.

No, bitna je samopromocija EU parlamentaraca, i da barem nešto ostane zabilježeno u EU zapisniku čime će pravdati svojih 8 tisuća eura visoku plaću.

Adio vam

Pročitajte još

[PODCAST ‘S BARBAROM’] Otvoreno o životu prije i nakon kobnog 21. listopada 2001. Tko je Zlatko Milić danas?

Barbara Đurasović

OKRUGLI 600. BROJ! Podižemo cijenu novine za 7 centi, a plaću novinara na 1050 eura!

Barbara Đurasović

‘MIRNE DUŠE’ U POLITIKU Pravi, pošteni i rehabilitirani

Barbara Đurasović