Natrag
23.6.2018 00:20

facebook

twitter

google

rss

dulist

LADO predstavlja sakralne pučke napjeve

17.7.2012 @ 14:29 Andrea Falkoni Račić Kultura

Podijelite:

Ansambl narodnih plesova i pjesama Hrvatske LADO tradicionalno će nastupiti i na 63. Dubrovačkim ljetnim igrama s atraktivnim koncertnim programom pod ravnanjem Dražena Kurilovčana u srijedu 18. srpnja u 21:30 sati u atriju Kneževa dvora, dok će dan nakon uslijediti folklorna plesna izvedba.

Programom „O, Isuse daj mi suze“ LADO donosi pomno odabrane korizmene napjeve zabilježene u šokačkim selima u Hrvatskoj, južnoj Mađarskoj i Vojvodini koja su rezultat terenskih istraživanja članova i voditelja Ansambla. Veliki dio ovih napjeva je, zahvaljujući upravo njima, otrgnut zaboravu i ostaje kao trajna vrijednost hrvatske kulturne baštine.

Bogato hrvatsko crkveno pučko pjevanje izniman je spoj crkvene i tradicijske glazbe, a “Lamentacije” odnosno “Jadikovanja proroka Jeremije”, koje će festivalska publika imati priliku čuti u Dvoru, pravi su biser ove glazbe.
 
Hrvatska folklorna tradicija priznata je u svjetskim razmjerima i prepoznata kao jedna od najraznovrsnijih, najljepših i umjetnički najvrednijih, a Ansambl LADO velikim je dijelom zaslužan za to. Osnovani su u Zagrebu godine 1949. kao profesionalni folklorni ansambl sa zadaćom i ciljem istraživanja, prikupljanja, umjetničke obrade i scenskoga prikazivanja najljepših primjera bogate hrvatske glazbene i plesne tradicije.

U više od 60 godina djelovanja imali su preko 5000 nastupa u zemlji i 48 zemalja širom svijeta te objavili više desetaka nosača zvuka. Za svoje uspješne nastupe od osnutka do danas ovjenčani su mnogobrojnim nagradama i priznanjima uključujući i nagradom Orlando na 54. Dubrovačkim ljetnim igrama.

Komentari

O autoru: Andrea Falkoni Račić

Profesorica sam povijesti i etnologije, no igrom slučaja, ili sreće, nakon završenog studija počela sam raditi kao - novinarka. I u tom poslu, uz lijepe, ali i teške trenutke, ostala niz godina. Volim kad svojim radom pomažem ljudima velikog srca. U slobodno vrijeme, nije da ga baš imam, čitam, slušam, osluškujem...

Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana