Natrag
26.5.2018 17:46

facebook

twitter

google

rss

dulist

LADO oduševio dubrovačku publiku

19.7.2012 @ 11:54 Baldo Marunčić Kultura
2;2

Podijelite:

Ansambl narodnih plesova i pjesama Hrvatske LADO tradicionalno je nastupio u srijedu, 18. srpnja u atriju Kneževa dvora s atraktivnim koncertnim programom sakralnih pučkih napjeva pod ravnanjem Dražena Kurilovčana.

Redovan i rado viđen gost na Dubrovačkim ljetnim igrama, LADO je i ovog puta koncertnim programom oduševio publiku. Programom „O, Isuse daj mi suze“ predstavljeni su gotovo zaboravljeni sakralni pučki napjevi iz šokačkih sela Hrvatske, južne Mađarske i Vojvodine.

Ovi napjevi rezultat su terenskih istraživanja članova i voditelja Ansambla te su zahvaljujući upravo njima, otrgnuti zaboravu i sačuvani kao trajna vrijednost hrvatske kulturne baštine.

Bogato hrvatsko crkveno pučko pjevanje izniman je spoj crkvene i tradicijske glazbe, a  “Lamentacije” odnosno “Jadikovanja proroka Jeremije”,  koje je festivalska publika čula u Dvoru, pravi su biser ove glazbe.

Znajući kako  je hrvatska folklorna tradicija priznata u svjetskim razmjerima i prepoznata kao jedna od najraznovrsnijih, najljepših i umjetnički najvrednijih, nije ni čudo da su nastupi Lada na Ljetnim igrama pravi mamac za domaću i inozemnu publiku, kako se potvrdilo i sinoć u Dvoru.
Gostovanje LADA na Igrama nastavlja se folklornim plesnim  nastupom, večeras, 19. srpnja u 21:30 sati na taraci tvrđave Revelin.

Komentari

O autoru: Baldo Marunčić

Diplomirani novinar i magistar struke odnosa s javnošću sa žutim pojasom iz karatea. Fanatik trivije, šahovski kibicer i zaljubljenik u ukusnu domaću hranu i svoj Grad. Ne podnosi nepravdu i smatra kako novinarstvo treba biti oružje protiv te nepogode.

Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana