Natrag
20.5.2018 21:22

facebook

twitter

google

rss

dulist

Laburisti: Odustanite od opasnog projekta HE Ombla

13.6.2012 @ 14:20 Andrea Falkoni Račić Aktualno

Podijelite:

Županijski povjerenik Hrvatskih laburista Ivan Nikolić uputio je priopćenje za javnost povodom gradnje Hidroelektrane Ombla. Laburisti Vladi poručuju „Poslušajte struku i građane i odustanite od opasnog projekta HE Ombla!“

Njihovo priopćenje donosimo u cijelosti:

– Bahati pristup prvog potpredsjednika Vlade Radimira Čačića oko pokretanja ekološki i
financijski problematičnog projekta gradnje Hidroelektrane Ombla još jednom je potvrdio kako vladajuća koalicija olako obmanjuje građane te kako se ne libi niti jednog poteza kako bi ostvarila svoj naum. „Prestanimo se igrati dječjeg vrtića“ – kaže Čačić o HE Ombla i istovremeno mrtav-hladan odbacuje tri negativne ocjene projekta koje su, kako možemo čitati u medijima, zatražene iz Bruxellesa i to ne samo za ovaj nego i za još devet projekata.

Činjenica je da je Kukuriku koalicija u kampanji za parlamentarne izbore govorila protiv
projekta HE Ombla, upravo pozivajući se na struku, počevši od stručne studije hidrologa
Ognjena Bonaccija iz 1999. godine, te na ekološke i druge građanske udruge koje su digle glas protiv projekta. Sada se „Kukurikavci“ ponašaju kao da se to nije dogodilo. Štoviše, ova očita prijevara birača nikoga u Vladi ne zamara, a najmanje Čačića koji će sada za iste te nezavisne stručnjake odnosno njihove studije reći da „tu nešto smrdi“ i da su u najmanju ruku sumnjive jer su – besplatne.

Indikativno je da je nakon kritika ovog i još nekih ovakvih, ekološki upitnih, projekata smijenjena ministrica zaštite okoliša Mirela Holy koju, što je u hrvatskom političkom životu zaista novost, i dalje podržavaju ekološke i građanske udruge.

Žalosti nas da predsjednik Vlade očito ima više povjerenja u Čačića nego u svoje stranačke kolege, ali nas razočarava i postupanje najveće oporbene stranke koja se o ovim problemima oglasila na način da je bolje da ništa nije ni rekla – kratko i sadržajno promašeno. Isto tako, čudi nas i šutnja dubrovačkih i županijskih podružnica političkih stranaka o ovom iznimno važnom pitanju.

Obzirom na značaj Omble kao najvećeg izvorišta vode za grad Dubrovnik te zbog očito izvjesne mogućnosti da ovakav projekt nepovratno bude ugrožen čitav ovaj prostor zaštićene Rijeke dubrovačke, mi u Hrvatskim laburistima – Stranci rada zahtijevamo od Vlade da ne dopusti nasilno provođenje opasnog projekta HE Omble nego da, kao što je preporuka struke i ekologa, odustane od njega – priopćenje je kojeg potpisuje Ivan Nikolić.

Komentari

O autoru: Andrea Falkoni Račić

Profesorica sam povijesti i etnologije, no igrom slučaja, ili sreće, nakon završenog studija počela sam raditi kao - novinarka. I u tom poslu, uz lijepe, ali i teške trenutke, ostala niz godina. Volim kad svojim radom pomažem ljudima velikog srca. U slobodno vrijeme, nije da ga baš imam, čitam, slušam, osluškujem...

Iz rubrike
Impressum |  © 2013 dulist d.o.o. Sva prava pridržana