Kultura

Kvartet Schumann potvrdio status jednog od najboljih gudačkih ansambala u svijetu

Kvartet Schumann potvrdio status jednog od najboljih gudačkih ansambala u svijetu

U sklopu glazbenog programa 69. Dubrovačkih ljetnih igara nastupio je hvaljeni Kvartet Schumann u nedjelju u atriju Kneževa dvora.

Violinisti Erik i Ken Schumann, violistica Liisa Randalu i čelist Mark Schumann pred oduševljenom festivalskom publikom izveli su djela Haydna, Takemitsua i Schuberta.

Već prva skladba sinoćnjeg koncerta, Gudački kvartet u B-duru Josepha Haydna koji prati naziv Izlazak sunca, potaknula je gromoglasan, dugotrajan pljesak i ovacije festivalske publike, za koju bi se moglo reći da je bila gotovo navijački raspoložena. Oduševljenje se nastavilo kroz cijeli koncert, posebice u drugom dijelu, kada su vrsni gudači izveli Schubertov mračni, ali dojmljivi Gudački kvartet u d-molu, Smrt i Djevojka. Izvedba je ispraćena iskrenim ovacijama, a kvartet je na poklon publici zasvirao Mendelssohna. Sinoćnjim koncertom Kvartet Schumann potvrdio je status jednog od najboljih ansambala u svijetu. Izvedbu je iz publike pratio i violinist Stefan Milenković čija majstorska radionica u sklopu 69. Igara počinje danas.

Kvartet Schumann trenutno je u trogodišnjem rezidentnom angažmanu u Chamber Music Society u njujorškome Lincoln Centru, koji je započeo u prosincu 2016. godine. Očekuju ih nastupi na američkoj turneji i na festivalima u Južnoj Americi, Italiji i Švicarskoj te na festivalu Mozartov tjedan u Salzburgu. Održat će i koncerte u glazbenim metropolama poput Londona, Hamburga, Berlina, Amsterdama, Firence i Pariza. Nastupit će kao ‘zvijezda’ Mozartfesta u Würzburgu, te koncertnog serijala ‘Oraniensteiner Konzerte’, a dva koncerta će održati i u okviru svog dugogodišnjeg rezidentnog angažmana u dvorani Robert-Schumann-Saal u Düsseldorfu.

Idući u nizu festivalskih glazbenih programa u atriju Kneževa dvora je klavirski recital Ivana Krpana, koji je prvotno bio zakazan za 15. srpnja, ali je zbog finalne utakmice Svjetskog nogometnog prvenstva odgođen za subotu, 28. srpnja s početkom u 21.30. Na programu recitala su Schumannove Arabeska i Fantazija te dvadeset i četiri preludija Frédérica Chopina.

Pročitajte još

GIMNAZIJALCI U POSJETU UMJETNIČKOJ GALERIJI Razgledali izložbu ‘Vidljive’

Ivana Mijić Vulinović

FRANO MAŠKOVIĆ VEČERAS I SUTRA U BURSI U predstavi ‘Na dnu oceana postoje neki svjetovi’

Dulist

[FOTO] Srednjoškolci se na zabavan način upoznavali s baštinom Dubrovnika

Dulist