Županija

Kvalitetu Konobe Maha prepoznali su Bill Gates,Tom Cruise, Demi Moore…

Kvalitetu Konobe Maha prepoznali su Bill Gates,Tom Cruise, Demi Moore...

Pročelnik UO za gospodarstvo i more Ivo Klaić sa suradnicima, predstavnici HGK – ŽK Dubrovnik, DUNEA-e te predstavnici medija obišli su danas dobitnike nagrade ‘Zlatna naranča’ – izbor najboljih u ruralnom turizmu u Dubrovačko-neretvanskoj županiji. Riječ je o Konobi Maha koja je smještena osam kilometara od Grada Korčule.

Pročelnik Klaić ovom prilikom je poručio kako je nagrada ove godine otišla u prave ruke, te kako ga veseli vidjeti kako je cjelokupna ponuda na našem tržištu iz godine u godinu viša, kako su istaknuli iz Županije.

-Dubrovačko—neretvanska županija već četvrtu godinu zaredom dodijelila je ovo priznanje jer smatramo kako ovakav vid turizima treba posebno poticati i valorizirati. Čestitam još jednom pobjednicima, ali i svim sudionicima jer svi zajedno čine našu ponudu i ostavljaju dojam na naše goste – rekao je Klaić te dodao kako ruralni turizam pozitivno djeluje na demografiju jer mladi u njemu pronalaze svoju budućnost.

Ispred Konobe Maha Jakša Marelić zahvalio se Dubrovačko-neretvanskoj županiji i DUNEA-i na nagradi rekavši kako je to još jedna potvrda njihova truda i dugogodišnjeg rada.

Inače, Konoba Maha s otoka Korčule već 12 godina spaja ugodnu atmosferu na svom rustikalnom i energetski neovisnom ranču uz kombinaciju tradicionalnih okusa i moderne prezentacije te time zaokružuje viziju ruralnog i održivog turizma. Kvalitetu i ambijent ovog obiteljskog gospodarstva prepoznale su i mnoge poznate osobe kao što su Bill Gates, Bernie Ecclestone, Tom Cruise, Demi Moore te mnogi drugi. Konoba Maha je jedna od suosnivača Udruge Korčulanske Pjatance – proljetnog sajma hrane i vina, a svoju viziju imanja u budućnosti dokazuju kontinuiranom edukacijom osoblja i vlasnika te stalnim podizanjem kvalitete usluge i povećanjem vlastite proizvodnje.

Dubrovačko-neretvanska županija i Regionalna agencija DUNEA pokrenuli su izbor za najbolje u ruralnom turizmu kako bi se ukazalo na važnost kvalitetnog pristupa u vođenju obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava upravo u službi ruralnog turizma i time se odalo priznanje te zaslužena promocija najizvrsnijim.

Na natječaj je ove godine prijavljen rekordan broj poslovnih subjekata s područja cijele Dubrovačko-neretvanske županije, njih 26, a nakon prvog kruga izbora ocjenjivačka komisija odabrala je 15 finalista, između kojih su provjerom na terenu izabrani najbolji u osmišljavanju autohtonog turističkog doživljaja uz predstavljanje kulturne, povijesne i eno-gastro baštine svoga kraja.

Nakon Konobe Maha, koja je osvojila najveći broj bodova, drugo mjesto pripalo je OPG-u Marin Knez s Pobrežja, dok je Agroturizam Kapor iz Orebića osvojio treće mjesto.

Od 2018. se uz zlatnu, srebrenu i brončanu povelju, dodjeljuju i dvije posebne nagrade u kategorijama ‘Atrakcije u ponudi ruralnog turizma’ i ‘Tradicijski proizvodi’.

Ove godine su se, među finalistima, posebno istaknuli Etnografska zbirka Barilo smještena u samom centru Blata koja posjetiteljima nudi poseban i nezaboravan ugođaj i šetnju kroz stoljeća života otočana, te Školjkarstvo Antonio iz Zamasline uz jedinstveno iskustvo posjeta uzgajalištima mušula i kamenica, kušanje i upoznavanje s procesom proizvodnje ovog afrodizijaka.

Nagradu za ‘Tradicijski proizvod’ dobio je OPG Anica Bažika iz Lumbarde, vlasnici oznake Hrvatski otočni proizvod, sa svojim posebnim pekmezima, džemovima i marmeladama od limuna, mandarina, smokava, Plavca malog, uz stalno osmišljavanje novih proizvoda.

Pobjednici su, uz statuu Zlatne naranče i povelju, nagrađeni s novčanim iznosima od 2.000 do 5.000 kuna za unapređenje svog poslovanja.

Osim dobitnika, među finalistima su se našli i Seosko domaćinstvo Podanje i OPG Nikola Simić s Lastova, OPG Tomo Ostojić iz Ploča, OPG Pero Šiša iz Konavala, OPG Luko Jakobušić iz Župe dubrovačke, OPG Biskup, vl. Zdravka Stražičić s Mljeta, Pustolovni park Cadmos Village iz Konavala te OPG Ante Rončević iz Ploča.

Prošle godine nagradu je odnijela konoba ‘Seoska kuća’ obitelji Novaković iz Čilipa, jedan od pionira ruralnog turizma u Konavlima, 2017. nagrada je pošla u Metković restoranu i izletištu Đuđa i Mate, dok je 2016. godine prvo mjesto osvojilo OPG DIANA MAROVIĆ – EKO ŠKOJ s otoka Korčule.

Inače, ”Zlatna naranča” je svojevrsno ‘probiranje’ najboljih ruralnih domaćinstava, od kojih mnogi svake godine konkuriraju za državnu nagradu Suncokret ruralnog turizma kao najviše nagrade u ruralnom gospodarstvu na području RH.

Pročitajte još

OBJAVLJENE LISTE HDZ-a Franković jedini iz Dubrovnika

Dulist

SJEDNICA OPĆINSKOG VIJEĆA KONAVALA Usvojeno izvješće o radu načelnika Lasića

Dulist

Dolina Neretve prvi put uključena u poseban regionalni program Ministarstva

Dulist