Vaše vijesti

KVALITETNO UREĐENJE GRADA? Nedovršene dubrovačke šetnice

KVALITETNO UREĐENJE GRADA? Nedovršene dubrovačke šetnice

Naši planeri i projektanti svojski se trude uljepšati naš Grad. Je li tome tako? Kakva je kvaliteta i stanje pojedinih javnih objekata, posebno šetnica izgrađenih u posljednje vrijeme? Činjenica je da se gotovo ni jedan projekt nije dovršio do kraja kako je planirano, ili da se nije dovršio u predviđenim rokovima i da kod svakog imamo potrebu dopunskih radova i popravaka, pa pogledajmo redom.

U ulici Petra Krešimira IV imamo novi nogostup – šetnicu, radi neusklađenosti rada svih korisnika infrastrukture ispod asfalta u ulici imamo vrlo zanimljivo rješenje u izvedbi. Po svemu sudeći nije ni moglo biti drukčije jer se od izvođača tražilo da izvede nogostup širine 2,20 m. Zašto toliko? Moguće da se predviđa da će na nogostupu šetači i prolaznici igrati nogomet ili možda poskočicu, a građani imaju ponekad problem proći s većim vozilima. Kako je u ulici već ugrađen sustav kabela za telefoniju sa šahtovima (u vrijeme kada se nije predviđao nogostup?) blizu ruba ulice, kod postavljanja popločanja nogostupa šahtovi su do polovice došli pod nogostup. To je jedino bilo moguće ako se željelo izbjeći veće troškove, ali nije kao rješenje za patent u području izgradnje infrastrukture. Drugi specijalitet je da se nije odmah postavio kolektor sa slivnicima za oborinsku odvodnju, pa se to izvelo tek nakon prosvjeda stanara iz ove ulice. S kojom efikasnošću vidjet će se i ovih dana pri ovim velikim oborinama. Inače nogostup još nije kako je planirano postavljen do Zlatnog potoka, kada će biti još se ne zna.

Staza na Petki

Sportsko-rekreacijska staza preko Velike i Male Petke također je djelomično izvedena u dužini od 600 m uz reklamiranu dužinu od oko 3,5 km. Preostali dio do hotela Palace trebao bi izvesti, kako smo obaviješteni, vlasnik hotela. Samo se on u tom smislu ne oglašava pa je i to za sada neriješeno, kao što nije uređena cijela staza osim u reklami. Ne bi trebalo zaboraviti da tu stazu treba održavati i ne dopustiti da nesavjesni građani duž nje bacaju smeće što se već događa ili da na njoj počne rasti trava ili da oborine isperu agregat na stazi. Nisam primijetio da je postavljena hidrantska protupožarna mreža, što bi bilo nužno obzirom na stalnu opasnost od požara (do danas nije pošumljen izgoreni dio Male Petke). Svečano smo započeli uređivati šetnicu N. i M. Pucića u uvali Lapad, opet se govori da će je dovršiti vlasnici hotela Kompas, More i Neptun jer da šetnicu koriste i njihovi gosti, ali se u tom smislu ne čuju glasi od istih. Nije do danas osiguran prolaz iza vile Elite, koji je potencijalno opasan radi padanja kamena sa stijene uz prolaz. Na sreću prolaznika to kamenje pridržavaju korijeni grmlja uraslog u razlomljenoj stijeni (kamenje je ipak već dva puta padalo), a sreću ima i onaj koji je odgovoran za ovo stanje da se nije dogodila kakva nezgoda pri prolazu šetača.

Šetnica, plaža, odlagalište…

Već sam pomislio da će Grad ili vlasnici hotela trebati dijeliti gumene čizme šetačima nakon kiše nakon koje su se stvarale velike bare na šetnici kod hotela More, ali se ipak netko potrudio da probije prolaz za vodu u rubniku pa voda otječe. Šetnica na Solitudu u ulici I. Zajca još nije do kraja uređena, slomljen je jedan rasvjetni stup, vjerojatno u nevremenu, ne čiste se naplavine poslije nevremena, ne prazne se redovito kante za smeće, čak ni ljeti, betonska površina staze se runi, pomalo se skuplja smeće i sa strane ljetnikovca Ghetaldi-Gundulić, raspadnuti zarđali kontejner i dalje stoji na obali, privezišta privatnih brodica u jednom djelu izgledaju kao da su ih gradili majstori iz emisije A JE TO. Pedesetak metara od šetališta je već povijesno odlagalište otpada i smeća uz Riječkoj ulici, koje nikako da se riješi. Put od V. Lisinskog do Mandrača (lučice Solitudo) je i dalje građevinska imitacija ceste od nabačenog betona. Plaža koju smo svečano postavili kod lučice prema projektu i očekivali da će se pretvoriti u plažu koja ima vodu za tuširanje i sanitarije, potrebnu opremu za kupaće i mjesto prodaje osvježavajućih pića kao svaka normalna uređena plaža tako nije opremljena,a sada praktički i ne postoji, jer je uništena za nevremena. Na plaži su oborena i dva čempresa. Kakvog smisla ima ako ćemo poslije svakog fortunala ponovno praviti plažu, a osim toga što će biti s tom plažom ako će se na tom mjestu graditi Sportska lučica prema UPU Gruž, taj odgovor nismo dobili. Šetalište od vile Franice do vile Mladinov nije uređeno. Na više mjesta je izlomljena betonska podloga, a prostor se baš i ne čisti. Jedino vjetrom i kišom. Od istočnog ulaza na plažu Copacabana do hotela President je neuređena šetnica, oštećena padalinama, na jednom dijelu bez rasvjete. Kod istočnog ulaza na plažu stvara se velika bara kod kiše, jer teren nije izniveliran. Staza od zapadnog ulaza na plažu do hotela Argosy je neuređena i bez rasvjete. Tako dobivamo nesređene šetnice po pravilu u sekcijama da bi svaki dio Grada dobio komad, jer ne bi valjalo da svi ne dobiju po dio, a Grad se tako kvalitetno uređuje po sustavu “stucco a pittura che bella figura”.

Marko Tomić 

 

Stavovi i mišljenja u rubrici ‘Vaše vijesti’ ne izražavaju nužno uredničku politiku redakcije portala dulist.hr, već isključivo mišljenje i stavove njihovih autora.

Pročitajte još

NEMOGUĆA SITUACIJA Čitateljica: ‘S kolicima trebam izlaziti na cestu i izlagati opasnosti svoje dijete i sebe’

Dulist

U PORTU ‘Može li netko ovo iščupat? Potkopalo je kamen…’

Dulist

MOST DUBROVNIK ‘Zbog čega se izlijeva kanalizacija i zagađuje Rijeku dubrovačku?’

Dulist