Aktualno

KUNICA POTVRDIO SUMNJE ‘Iz centra Marišćina ne znaju gdje nestane 5 milijuna litara otpadnih voda’

KUNICA POTVRDIO SUMNJE 'Iz centra Marišćina ne znaju gdje nestane 5 milijuna litara otpadnih voda'

Vedran Kunica dobio je dogovor na zahtjev za pristup informacijama koje je prije 14 dana uputio centru Marišćina, inače Županijskom centru za gospodarenje otpadom koji je središnji dio integralnog sustava gospodarenja otpadom u Primorsko-goranskoj županiji.

Tražio je obrazloženje gdje se gubi gotovo 5 000 000 litara kontaminirane otpadne vode iz područja za odlaganje otpada. U nastavku donosimo odgovor koji je dobio:

-Zona 3, nije betonirana već područje bioreaktora. Voda koja se kolektira iz te zone spada u kategoriju zagađenih voda koje se mogu ispuštati isključivo nakon obrade. Prema podacima državne hidrometeorološke službe, na definiranih 48.991 m2 palo je 69.812 m3 vode. Od tih 69.812 m3, 19.848 m3 je kolektirano u bazene procjednih voda te prepumpano na uređaj za obradu otpadnih voda, a ostale količine su apsorbirane u deponiranom materijalu (aktiviranje proizvodnje bioplina), predstavljaju gubitak isparavanjem ili se i dalje nalaze na dnu bioodlagališta – prenio je Kunica na svom profilu.

-Njihov odgovor potvrdio je sve moje sumnje, dakle oni ne znaju gdje nestane 4 994 400 litara kontaminirane otpadne vode godišnje. Pretpostavljaju da je apsorbiralo smeće, da je isparila ili možda se još nalazi na dnu odlagališta. Pretpostavljati gdje nestaje 5 milijuna litara zagađene otpadne vode godišnje za koju sami kažu da ne bi smjela van bez obrade je više nego neozbiljno i jasno ukazuje na problem – istaknuo je Kunica uz fotografiju centra i opis: ‘Ovo dolje je centar Marišćina na slici za one koje misle da će čarobnim štapićem smeće nestati’.

Upravo sam dobio dogovor na zahtjev za pristup informacijama koje sam prije 14 dana uputio centru Marišćina. Tražio sam…

Gepostet von Vedran Kunica am Donnerstag, 9. Juli 2020

 

Pročitajte još

Dragovoljci HRM Dubrovnik na prijemu kod komodora Dojkića

Dulist

DODIJELJENO DESET ‘A’ DRŽAVNIH STIPENDIJA Saznajte tko su najbolji studenti Sveučilišta u Dubrovniku

Marko Džamarija

SANITAT POZIVA Javite se ako želite banak na gruškoj placi

Dulist