Natrag
16.2.2019 20:43

facebook

twitter

google

rss

dulist

“Kumpanija” za Dan Vela Luke

20.3.2013 @ 18:41 Baldo Marunčić Zanimljivosti
2;2

Podijelite:

U sklopu proslave Dana općine 19. ožujka i blagdana sv. Josipa zaštitnika Općine, u utorak predvečer na pijaci ispred Župne crkve sv. Josipa, folklorno društvo 'Kumpanija' održalo je glavni godišnji nastup za Velolučane i goste.

Dvanaesti put nakon obnove 19. ožujka 2001. godine ponovno je svečano igrana velolučka 'Kumpanija' s koreografijom Milana Oreba.
 
Svečanost je počela nastupom pjevačke MK društva 'Kumpanija'. Potom je njihova folklorna skupina 'Mafrina' izvela splet starih velolučkih plesova i to podijeljena u tri skupine s ukupno 76 plesača. Plesali su pokladne tance: dva pasa, četiri pasa, tanac i ostale odjeveni u staru velolučku odjeću, uz pratnju Ivana Marinovića na harmonici.
 
Na kraju je na red došao glavni godišnji nastup F.D. 'Kumpanija' pod nazivom 'Ples od boja', muška  mačevalačka igra koja održava i jača vojnički domoljubni duh. Igra se izvodi bez riječi, kapetan izdaje zapovijedi pokretima uz bubnjara i sviranja mišnjice. Svečanost završava zajedničkim plesom izvođača mačevalačke igre i plesača 'Mafrine'.
 
Prepuna pijaca obožavatelja, oduševljena nastupom svih sekcija F.D. 'Kumpanije', posebno 'Plesom od boja', nagradila ih bogatim pljeskom. Nesumnjivo da je oživljavanje tradicionalne igre F.D. 'Kumpanija' prije dvanaeste godina, i to nakon 75 godina stanke, Vela Luka dobila snažan poticaj u kulturnom životu i turističkoj ponudi.

Komentari

O autoru: Baldo Marunčić

Diplomirani novinar i magistar struke odnosa s javnošću sa žutim pojasom iz karatea. Fanatik trivije, šahovski kibicer i zaljubljenik u ukusnu domaću hranu i svoj Grad. Ne podnosi nepravdu i smatra kako novinarstvo treba biti oružje protiv te nepogode.

Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana