Zanimljivosti

“Kumpanija” za Dan Vela Luke

"Kumpanija" za Dan Vela Luke

U sklopu proslave Dana općine 19. ožujka i blagdana sv. Josipa zaštitnika Općine, u utorak predvečer na pijaci ispred Župne crkve sv. Josipa, folklorno društvo 'Kumpanija' održalo je glavni godišnji nastup za Velolučane i goste.

Dvanaesti put nakon obnove 19. ožujka 2001. godine ponovno je svečano igrana velolučka 'Kumpanija' s koreografijom Milana Oreba.
 
Svečanost je počela nastupom pjevačke MK društva 'Kumpanija'. Potom je njihova folklorna skupina 'Mafrina' izvela splet starih velolučkih plesova i to podijeljena u tri skupine s ukupno 76 plesača. Plesali su pokladne tance: dva pasa, četiri pasa, tanac i ostale odjeveni u staru velolučku odjeću, uz pratnju Ivana Marinovića na harmonici.
 
Na kraju je na red došao glavni godišnji nastup F.D. 'Kumpanija' pod nazivom 'Ples od boja', muška  mačevalačka igra koja održava i jača vojnički domoljubni duh. Igra se izvodi bez riječi, kapetan izdaje zapovijedi pokretima uz bubnjara i sviranja mišnjice. Svečanost završava zajedničkim plesom izvođača mačevalačke igre i plesača 'Mafrine'.
 
Prepuna pijaca obožavatelja, oduševljena nastupom svih sekcija F.D. 'Kumpanije', posebno 'Plesom od boja', nagradila ih bogatim pljeskom. Nesumnjivo da je oživljavanje tradicionalne igre F.D. 'Kumpanija' prije dvanaeste godina, i to nakon 75 godina stanke, Vela Luka dobila snažan poticaj u kulturnom životu i turističkoj ponudi.

Pročitajte još

[FOTO] EDUKACIJSKI PROGRAM Učenici OŠ Mokošica postali ‘Mladi istraživači mora’

Dulist

DAN JE PLANETA ZEMLJE Ovo je naš dom

Dulist

KAZNE I DO 13 TISUĆA EURA Fina upozorava na obavezu slanja važnih dokumenata

Dulist