Grad

‘Kulturno vijeće će ponovno činiti stranački poslušnici’

Ivan Viđen i Igor Miošić

Članovi KLGB Srđ je grad danas su se sastali s novinarima kako bi prokomentirali jučerašnji postupak izbora članova kulturnog vijeća Grada Dubrovnika, jedne od točaka Gradskog vijeća.

– Prije nepunih mjesec dana obavijestili smo dubrovačku javnost o stranačkom kadroviranju takozvanog Dubrovačkog dogovora, kada je Odbor za izbor i imenovanja Gradskoga vijeća, suprotno zakonskim odredbama u Upravna vijeća ustanova u kulturi, predložio redom stranačke pripadnike bez priloženoga životopisa. Zakon o upravljanju javnim ustanovama u kuturi, naime, sasvim jasno u članku 3. propisuje da ‘Upravna vijeća…imenuju predstavnička tijela osnivača…iz reda uglednih kulturnih i umjetničkih djelatnika.’ Gradsko vijeće potvrdilo je tu očito protuzakonitu odluku, tako da umjesto uglednih kulturnih i umjetničkih djelatnika Upravne odbore ustanova u kulturi čine osobe raznih drugih obrazovnih profila (liječnici, službenici i tajnice lokalnih stranačkih ogranaka….) – istaknuo je na konferenciji među ostalim Igor Miošić, nositelj KLGB Srđ je naš.

– Na konferenciji za medije održanoj prije pretprošle sjednice Gradskoga vijeća (30. studenoga) obavijestili smo javnost o igrama oko Kulturnih vijeća kada je Odbor za izbor i imenovanja, mimo ovlasti odeđenih Poslovnikom, poništio već započeti proces imenovanja članova Kulturnih vijeća u trenutku kada su prijedlozi po javnom pozivu već bili pristigli i kada je samo trebalo odabrati među predloženim kandidatima. Gradonačelniku nije odgovarao sustav u kojem 25 nezavisnih kulturnih i umjetničkih djelatnika ima utjecaja na kreiranje kulturne politike Grada te je (naravno, uz svesrdnu podršku takozvanog Dubrovačkoga dogovora) odlučio ukinuti kulturna vijeća po djelatnostima u kulturi i umjesto njih instalirati jedno jedino Kulturno vijeće kojega će, kako se ispostavilo na jučerašnjoj sjednici, ponovno činiti stranački poslušnici – istaknuo je Miošić.

Kako bi tzv. Dubrovački dogovor po želji Gradonačelnika mogao od Kulturnoga vijeća učiniti zavisno tijelo koje će ubuduće voditi kulturnu politiku u skladu s vizijama Gradonačelnika bilo je ponovno potrebno izigrati demokratsku proceduru, naglasio je Miošić.

– Poziv za predlaganje kandidata objavljen je 7. siječnja ove godine, s rokom do 17. siječnja i u njemu je bilo nedvosmisleno propisano da pravo predlaganja kandidata imaju ‘javne gradske ustanove kulture, udruge kulture i umjetnosti i druge pravne osobe s područja kulture i umjetnosti, samostalni umjetnici i predstavnici sektora kreativnih industrija’ te da kandidati moraju biti ‘kulturni djelatnici, umjetnici i predstavnici sektora kreativnih industrija, koji svojim dosadašnjim dostignućima i poznavanjem problema mogu pridonijeti ostvarenju ciljeva zbog kojih je Vijeće osnovano’. Ne ulazeći u kvalifikacije i sposobnosti izabranih članova Kulturnoga vijeća, mora se istaknuti kako je forma izigrana na više načina kako bi se postigao željeni cilj – naglasio je na konferenciji Ivan Viđen, vijećnik liste Srđ je grad.

– Kao prvo,četiri od imenovana člana predložili su predlagatelji koji na to nemaju pravo jer se ni u širem smislu ne mogu podvesti pod ‘javne gradske ustanove kulture, udruge kulture i umjetnosti i druge pravne osobe s područja kulture i umjetnosti, samostalni umjetnici i predstavnici sektora kreativnih industrija.’ Jednoga od izabranih kandidata predložila je jedna osnovna škola, jednoga je predložila novinarska strukovna udruga, jednoga udruga za očuvanje baštine turizma, a jednu kandidatkinju predložila je tradicijska udruga koja čak nema niti sjedište u Dubrovniku (već u Bosni i Hercegovini) – nadovezao se Miošić.

– Na sjednici je Odbora takozvani Dubrovački dogovor predložio glasovanje u paketu o svih sedam potrebnih članova Kulturnoga vijeća po njihovom prijedlogu, odbivši razmatrati prijedloge ostalih predloženih kandidata i pojedinačno glasovati o svakome. Da bi se to moglo provesti, članovi odbora tzv. Dubrovačkog dogovora većinom su glasova odlučili o načinu glasovanja, a kada su izglasovali svoje kandidate za članove vijeća u paketu zaključili su kako za ostale predložene nema smisla niti proučiti njihove kandidature, a kamoli ih staviti na glasovanje – nadodao je Viđen.

– Podrazumijeva se da se tzv. Dubrovački dogovor u prijedlogu i izboru svojih kandidata nije rukovodio nikakvim kriterijima. Da je primijenjen kriterij stručnosti, ne bi se dogodilo da za pojedine članove Kulturnih vijeća budu izabrani kandidati čiji životopisi u traženim djelatnostima ne odgovaraju traženim kvalifikacijama. S druge strane, da je primijenjen kriterij broja nominacija, ne bi se dogodilo da u Kulturno vijeće budu izabrani kandidati koje je do jednoga nominirala samo jedna ustanova odnosno udruga, kad je među predloženima za sve djelatnosti bilo kandidata s dvije, pa čak i četiri nominacije – istaknuo je Miošić.

– KLGB se neće pomiriti s očitom povredom demokratske procedure i izigravanjem zakonskih procesa. Nećemo se pomiriti s nastojanjima ove gradske vlasti da uguši nezavisnu kulturnu scenu i djelovanje udruga u kulturi koje kritički progovaraju o stanju duha u našem Gradu – zaključeno je na konferenciji.

Pročitajte još

[FOTO] Vrtlarovi djelatnici u proljetnom uređenju grada

Dulist

Pri kraju radovi Spomen sobe poginulih dubrovačkih branitelja u Sponzi

Dulist

SASTANAK USUSRET SEZONI Vozila će na Stradun ulaziti prema točnom rasporedu, Sanitatu stižu nova vozila

Dulist