Aktualno

‘KULTURA SMRTI’ Matulić: ‘Ukidanje priziva savjesti je ukidanje čovjeka’

'KULTURA SMRTI' Matulić: 'Ukidanje priziva savjesti je ukidanje čovjeka'

Kažu nam; ‘nemojte se baviti tim svjetonazorskim pitanjima’. Ali ovo nije svjetonazorsko pitanje, ovo je doslovno pitanje života i smrti. Života i smrti onih najmanjih, najranjivijih i najnemoćnijih – rekao je moderator Šime Župčić, pri predstavljanju drugog izdanja knjige ‘Pobačaj: Drama Savjesti’ autora prof. dr. sc. Tončija Matulića u petak u crkvi svetog Mihajla.

– Pobačaj, kako naslov knjige svjedoči, zasigurno je drama savjesti. S jedne strane to je posve jasno i jednostavno pitanje. Ljudski život počinje začećem, ubojstvo nije dopušteno i tako i pobačaj nije dopustiv. I tu nema spora. S druge strane to je kompleksno pitanje, jer da nije, ne bi bila potrebna ovako stručna knjiga – uvodno je rekao Župčić.

Ipak, naglašava da odgovor na pitanje pobačaja ne smije biti ‘jer Crkva tako kaže’.

O problematici i pojedinostima poglavlja knjige govorio je dr. sc. Ante Bekavac. Navodi kako se iza stručnjaka često kriju razni interesi, a doveo je i u pitanje pobačaj kao demokratsku stečevinu. Argumenti sadržani u knjizi su utemeljeni na znanosti, rekao je, i nisu izgubili na snazi od prvotnog izdanja 1997. godine. Knjiga vrlo jasno govori da je pobačaj ubojstvo nevinog ljudskog bića te da je izvor ljudskog dostojanstva u savjesti, a drama savjesti sačinjava grijeh, kazao je. Današnje rasprave o pobačaju često dovode do sukoba i napada na one koji štite život, ističe. Također, demokracija ne stvara moralni relativizam, a osoba prethodi i društvu i državi, a embrij je osoba. Podsjetio je da biologija ne može odrediti tko i što je osoba, ali i da su međunarodni zakoni često nedorečeni po pitanju prava na život. Knjiga ističe stav Crkve da je pobačaj zlo, a da se protiv ‘kulture smrti’ treba boriti pomoću snažnih pronatalitetnih politika.

– Žena je nositeljica života jer joj je Bog dao dar stvaranja – zaključio je.

Treba istaknuti da knjiga sadrži samo jedno poglavlje koje govori o ulozi žene u pobačaju, a fokus tog poglavlja nije na ženi već na pravu djeteta na život.

O temama u knjizi govorio je i sam autor, Tonči Matulić. Naglašava da se u javnom diskursu često poseže za sintagmom temelja na znanstvenim činjenicama te da se njegova knjiga na njima i temelji. Znanost kaže da život počinje oplodnjom, rekao je, i osvrnuo se na prisutnost teme o pobačaju u medijima, rekavši da mediji često koriste lažne informacije.

– Priziv savjesti je antropološki, a ne religiozni čin. Uvijek smo dužni djelovati po svojoj savjesti, ona prednjači svemu, a ukidanje priziva savjesti je ukidanje čovjeka – zaključio je.

Đivo Glanz

Pročitajte još

SEDAM GODINA OD VELIKE TRAGEDIJE Odavanje počasti žrtvama održat će se na Porporeli

Dulist

PREMA ISTRAŽIVANJU Parking na dubrovačkom aerodromu najskuplji u Europi

Dulist

POMOZIMO MALENOM ROKU Trogodišnjaku dijagnosticiran tumor na mozgu

Dulist