HrvatskaPolitika

Kukuriku koalicija u velikoj prednosti

Kukuriku koalicija u velikoj prednosti

Na početku formalne izborne utrke i kraja pretkampanja dviju vodećih političkih opcija – HDZ-a i Kukuriku koalicije, DNEVNIK NOVE TV donosi redovito terensko istraživanje agencije IPSOS PULS.

 
Kukuriku koalicija početak izborne utrke počinje s 38,8 posto potpore birača. S druge strane HDZ ima u ovom trenutku potporu 20,3 posto birača. Ako gledamo dvije opcije od kolovoza, zamjetno je da je Kukuriku koalicija zabilježila rast od 4 posto ili kolovoz su počeli s rekordno niskih 35 posto. HDZ je pak pretkampanju počeo kako je i završio s 20 posto.

HDZ ima utjehu u Dalmaciji gdje uživaju potporu od 35 posto, ali i u Slavoniji s 24 posto. Slavonija je tim zanimljivija jer su birači tamo očito desno raspoloženi i tamo se praktički vodi bitka na desnici. HDZ je prva lista, a HDSSB uzima oko 15 posto potpore birača. S druge strane Kukuriku lista tamo najlošije stoji, uz njih je 22 posto birača.

Kukuriku koalicija uživa golemih 60 posto u Rijeci i istri, a raspodjelom mandata, tamo bi mogli dobiti i 12 zastupnika. Zagreb s okolicom podijeljen u 4 izborne jedinice ima potporu od 43 posto birača. A na sjeveru Hrvatske imaju 39 posto birača.

Ovi rezultati pokazuju dva trenda koja će oba stožera analizirati. Ponajprije HDZ: ovo pokazuje kako je njihova mobilizacijska kampanja bila očiti promašaj jer osim HDZ-ovaca nije mobilizirala dodatne birače za vladajuću stranku. Kukuriku koalicija je pak svojom šetnjom po Hrvatskoj i ignoriranjem HDZ-a očito, istina blago, bila nagrađena od birača.

Zanimljivo 2007. u listopadu HDZ i tada SDP bili su poravnati s 30,3 posto birača. U konačnici u zadnjih mjesec dana HDZ je porastao za 4, a SDP gotovo tri posto. Sada je između dvije opcije gotovo dvostruko veća razlika.
 

Pročitajte još

MILANOVIĆ SE ZAHVALIO GLASAČIMA ‘Do kraja ću se držati slova i duha hrvatskog Ustava’

Dulist

FRANKOVIĆ I PEZO O IZBORIMA Ostvariti ovakav rezultat i dobiti povjerenje naših sugrađana nije nimalo jednostavno

Dulist

ANITA BONAČIĆ OBRADOVIĆ Biti druga po broju preferencijalnih glasova u Gradu je veliki vjetar u leđa

Dulist