Zanimljivosti

KUĆNI DOKTOR Znakovi tijela koji vam mogu spasiti život!

KUĆNI DOKTOR Znakovi tijela koji vam mogu spasiti život!

Naš organizam, kako izvana tako i iznutra je nevjerojatan stroj koji pokreće niz faktora poput svakodnevne prehrane, dnevnih rutina te načina života.

No isto tako, tijelo nam svakodnevno šalje i određene poruke preko kojih možete doznati u kakvom je stanju, stoga portal Zadovoljna.hr donosi 5 vrlo važnih poruka koje možete pročitati kod kuće, a koje vam mogu spasiti život!

Mokraća
Prvi jutarnji odlazak na zahod ne otkriva samoznakove upale i trudnoće, već puno više. Naime, u mokraći se nalazi više od 70 posto markera uz pomoć kojih možete saznati u kakvom je stanju vaš organizam. Boja i miris mokraće vrlo je važan pokazatelj zdravlja, a želite li doznati na što sve ona upućuje donosimo tablicu boje mokraće i značenje promjena.

Zubi
Osim što kontrolirate zdravlje zubi i desni, redovitim odlaskom kod zubara možete doznati štošta i o stanju vašeg organizma. Naime, promjene u usnoj šupljini mogu biti jedni od prvih pokazatelja bolesti srca, pluća, probavnog sustava ili nekih drugih djelova vašeg tijela. Ne zanemarujte promjene na zubima i desnima već potražite pomoć stručnjaka.

Težina
Debljanje ili pak mršavljenje pojava je koja se svima događa tijekom godine, a najviše ovisi o prehrani, načinu života i stresu. No naglo i značajno debljanje ne bi trebali zanemariti.

Ako ste u kratkom roku dobili veliki broj kilograma to može upućivati na hormonalni disbalans i probleme sa štitnjačom ili pak na zadržavanje vode u organizmu odnosno probleme sa srcem i bubrezima te trudnoću. Isto vrijedi i za nagli gubitak kilograma.

Koža
Koža je najveći organ koji je svakodnevno izložen vanjskim utjecajima. Upravo zbog toga važno je pratiti promjene koje se događaju na površini kože. Nakon tuširanja te prije nanošenja sredstava za njegu promotrite dio po dio kože, a za teško dostupna mjesta na leđima upotrijebite dva ogledala.

Primijetite li neke značajne promjene poput promjene boje, novih izraslina, mrlja ili upečatljivih ili tamnih madeža bilo bi dobro potražiti savjet stručnjaka. Pregled kod dermatologa vrlo je jednostavan i bezbojlan, a njime možete spriječiti mnoge bolesti među kojima je i melanom.

Nokti
Nokti mogu biti vrlo elegantan ukras vaših ruku, no njihova funkcija ima puno važnije značenje. Male i velike promjene na rukama i nožnim prstima mogu upućivati na razne bolesti. Ako ste primijetili da su se vaši nokti oblikom, teksturom ili bojom promijenili, provjerite što to točno znači.

Pročitajte još

STON ĆE ‘GLUMITI’ DUBROVNIK Snima se dokumentarno-igrani film ‘Kralj Tvrtko’

Dulist

VENECIJA POČELA NAPLAĆIVATI ULAZ U GRAD Mnogi nezadovoljni: ‘Pretvaraju nas u tematski park’

Dulist

DUBROVNIK NEKAD I SAD Fotografije nekadašnjeg svjetskog fotografa i nizozemskog istraživača naših krajeva

Dulist