Natrag
23.4.2019 13:00

facebook

twitter

google

rss

dulist

‘KUĆNA ZABAVA’ Čuvajmo od zaborava tradicionalna blatska jela, slastice i pića

29.1.2019 @ 22:32 Dulist dulist IN
10;10

Podijelite:

Prehrambeno odjeljenje Viteškog Udruženja Kumpanjija Blato čuva od zaborava stara, tradicionalna blatska jela, slastice i pića.

Ono danas svoj rad očituje organizacijom ‘Kućne zabave’, večeri u kojoj se pokušava, bar na trenutak, pobjeći od svakodnevne životne užurbanosti i svega što takav život nosi, a najviše od moderne, instant kuhinje. Kućna zabava održat će se u petak, 1. veljače 2019. godine u 19.30 u Konobi Zlinje.

Udruženje gaji lijep običaj da, kao pristupnicu ‘Kućnoj zabavi’ članovi Udruženja i njihovi gosti moraju sami napraviti i donijeti nešto od starinske spize i kapljice, tako da se na prepunom stolu mogu naći brojni specijaliteti od kojih se neki više i ne nalaze u svakodnevnoj prehrani.

Na jednoj takvoj večeri rodila se ideja o objavljivanju knjige blatskih recepata, svojevrsne blatske kuharice. Realizator takve ideje bio je gosp. Rade Kaštropil pa je 1995. objavio knjigu ‘Blatska trpeza’. U njoj je kroz stare recepte, poznati blatski humor i pokoju pjesmu, zaustavljeno vrijeme koje tako nemilosrdno prolazi i u zaborav šalje navike naših starih.

Upravo u toj knjizi možete pronaći tradicionalne recepte blatske gastronomije na dijalektu, a Kućna zabava kao jedinstvena manifestacija ima između ostalog za cilj nastaviti i sa daljnim promicanjem tradicionalnog kolača kao što je Blatska lumblija, koja će se i ove godine naći na bogatoj trpezi Kućne zabave Viteškog udruženja Kumpanjija naći već 60.put zaredom, zajedno sa ostalim delicijama autohtone blatske kuhinje.

Komentari

O autoru: Dulist


Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana