DuList IN

‘KUĆNA ZABAVA’ Čuvajmo od zaborava tradicionalna blatska jela, slastice i pića

'KUĆNA ZABAVA' Čuvajmo od zaborava tradicionalna blatska jela, slastice i pića

Prehrambeno odjeljenje Viteškog Udruženja Kumpanjija Blato čuva od zaborava stara, tradicionalna blatska jela, slastice i pića.

Ono danas svoj rad očituje organizacijom ‘Kućne zabave’, večeri u kojoj se pokušava, bar na trenutak, pobjeći od svakodnevne životne užurbanosti i svega što takav život nosi, a najviše od moderne, instant kuhinje. Kućna zabava održat će se u petak, 1. veljače 2019. godine u 19.30 u Konobi Zlinje.

Udruženje gaji lijep običaj da, kao pristupnicu ‘Kućnoj zabavi’ članovi Udruženja i njihovi gosti moraju sami napraviti i donijeti nešto od starinske spize i kapljice, tako da se na prepunom stolu mogu naći brojni specijaliteti od kojih se neki više i ne nalaze u svakodnevnoj prehrani.

Na jednoj takvoj večeri rodila se ideja o objavljivanju knjige blatskih recepata, svojevrsne blatske kuharice. Realizator takve ideje bio je gosp. Rade Kaštropil pa je 1995. objavio knjigu ‘Blatska trpeza’. U njoj je kroz stare recepte, poznati blatski humor i pokoju pjesmu, zaustavljeno vrijeme koje tako nemilosrdno prolazi i u zaborav šalje navike naših starih.

Upravo u toj knjizi možete pronaći tradicionalne recepte blatske gastronomije na dijalektu, a Kućna zabava kao jedinstvena manifestacija ima između ostalog za cilj nastaviti i sa daljnim promicanjem tradicionalnog kolača kao što je Blatska lumblija, koja će se i ove godine naći na bogatoj trpezi Kućne zabave Viteškog udruženja Kumpanjija naći već 60.put zaredom, zajedno sa ostalim delicijama autohtone blatske kuhinje.

Pročitajte još

Revelin osvojio 25. mjesto na ljestvici Top 100 klubova DJ Maga

Dulist

Iako mu je prva godina, ‘Župski pjat’ već se može nazvati – tradicionalnim festivalom!

Dulist

[FOTO] DRŽAVNO PRVENSTVO Cavtatske mažoretke osvojile zlato i srebro!

Dulist