DuList IN

‘KUĆNA ZABAVA’ Čuvajmo od zaborava tradicionalna blatska jela, slastice i pića

Prehrambeno odjeljenje Viteškog Udruženja Kumpanjija Blato čuva od zaborava stara, tradicionalna blatska jela, slastice i pića.

Ono danas svoj rad očituje organizacijom ‘Kućne zabave’, večeri u kojoj se pokušava, bar na trenutak, pobjeći od svakodnevne životne užurbanosti i svega što takav život nosi, a najviše od moderne, instant kuhinje. Kućna zabava održat će se u petak, 1. veljače 2019. godine u 19.30 u Konobi Zlinje.

Udruženje gaji lijep običaj da, kao pristupnicu ‘Kućnoj zabavi’ članovi Udruženja i njihovi gosti moraju sami napraviti i donijeti nešto od starinske spize i kapljice, tako da se na prepunom stolu mogu naći brojni specijaliteti od kojih se neki više i ne nalaze u svakodnevnoj prehrani.

Na jednoj takvoj večeri rodila se ideja o objavljivanju knjige blatskih recepata, svojevrsne blatske kuharice. Realizator takve ideje bio je gosp. Rade Kaštropil pa je 1995. objavio knjigu ‘Blatska trpeza’. U njoj je kroz stare recepte, poznati blatski humor i pokoju pjesmu, zaustavljeno vrijeme koje tako nemilosrdno prolazi i u zaborav šalje navike naših starih.

Upravo u toj knjizi možete pronaći tradicionalne recepte blatske gastronomije na dijalektu, a Kućna zabava kao jedinstvena manifestacija ima između ostalog za cilj nastaviti i sa daljnim promicanjem tradicionalnog kolača kao što je Blatska lumblija, koja će se i ove godine naći na bogatoj trpezi Kućne zabave Viteškog udruženja Kumpanjija naći već 60.put zaredom, zajedno sa ostalim delicijama autohtone blatske kuhinje.

Pročitajte još

MODERNI IDENTITET Cambi ima novo lice, ali od klapskog duha ne odustaje

Maria Prkut

LJETO U DVOJE Kramarić s djevojkom uživa na Korčuli

Dulist

[FOTOGALERIJA] Ljetni šušur vratio se u Grad

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija