DuList IN

Ksenija Matić: Vino mi je prvenstveno velika ljubav, ali i ‘radni zadatak’

Ksenija Matić: Vino mi je prvenstveno velika ljubav, ali i 'radni zadatak'

Ljubav prema vinu postoji već odavno, a ‘formalno’ od 2012. godine kada sam napokon pošla na prvi sommelierski tečaj – ovom rečenicom Ksenija Matić potpuno nas je zaintrigirala.

Dubrovačka sommelierka, a uz to, od nedavno, vodi radionice vina. Postoji li bolji razlog za popričati s ovom vrijednom damom? Počeli smo upravo s tečajem…

– Tada u Dubrovniku nije bilo prilike za završiti takav tečaj, pa sam se odlučila poći u Zagreb na edukacijski program pri Hrvatskom Sommelier Klubu. Osim teoretskog ispita znanja koji mi nije bio problematičan jer sam uvijek bila štreberica (smijeh) na ispitu je bio i praktični dio, odnosno pravilno posluživanje vina u zadanom vremenskom roku. Sve je to na kraju dobro ispalo (jer sam ja ipak štreberica pa sam vježbala), ali jedna velika razlika je što ja ne dolazim iz ugostiteljske struke i sve mi se to činilo malo previše za jednog entuzijasta – ističe Ksenija. Međutim, uskoro se vinska scena počela mijenjati tako da je stigao novi edukacijski program londonske ustanove Wine and Spirit Education Trust, poznat pod skraćenicom Wset.

Ksenija Matić: Vino mi je prvenstveno velika ljubav, ali i 'radni zadatak'

– Tečajevi Wseta su uskoro počeli i u Dubrovniku, tako da smo moja sestra Anđela i ja odmah položile prvi stupanj a ja usporedno s njime i drugi, čak sam i najbolje u državi napisala ispit drugog stupnja tada, što opet potvrđuje ovu štrebersku crtu. Program mi se svidio jer se bazirao na teoretskom znanju i kušanju, te nije bilo praktičnog dijela namijenjenog ugostiteljskoj struci. Zapravo, toliko sam se ‘nakačila’ na istraživanje svijeta vina da sam ubrzo upisala i treći stupanj, ponovno u Zagrebu – kaže nam dalje u razgovoru.

– Taj napredni stupanj uistinu pokriva mnogo, na ispitu je slijepo kušanje i mnogo teorije i bila sam presretna kad sam nakon tri mjeseca čekanja dobila vijest iz Londona da sam ga uspješno položila. Koliko mi je poznato, trenutno sam jedina ženska osoba u našoj županiji s ovim međunarodnim certifikatom – kaže uz osmijeh ova vrijedna dana. Vino iziskuje puno vremena i posvećenosti, taj svijet se stalno mijenja, tako da se na knjigama i kušanjima u učionici ne smije stati, napominje.

Ksenija Matić: Vino mi je prvenstveno velika ljubav, ali i 'radni zadatak'

– Ono što je i meni i Anđeli jednostavno ušlo u naviku i ‘radni zadatak’ su obilasci sajmova, degustacija, sudjelovanje na radionicama i predavanjima. Kažem ‘radni zadatak’ jer je vino i sve vezano uz vino postala jedna od glavnih djelatnosti naše agencije Event Lab – otkriva nam i svoju drugu strast Ksenija. Naime, njezin i Anđelin početni entuzijazam i hobi se tako počeo razvijati u ozbiljan posao pa su u suradnji sa njihovim partnerom, sommelierom Sinišom Lasanom, organizirale razne degustacije, radionice, predstavljanje vinarija ugostiteljima, edukacijske programe, vinske ture, sastavljanje vinskih karti, preporuke vina za evente…
– I onda je na red došla, kako je od milja zovemo, vinska ‘školica’ namijenjena svim zaljubljenicima u vino. Radi se o dvosatnim radionicama gdje, ovisno o temi, pokrivamo teorijski dio i zatim to odmah pokušavamo pojasniti, prokomentirati i približiti na uzorcima. Ideja je došla upravo zbog nedostatka ovakvih sadržaja u gradu jer evo, pokazalo se da postoji mnogo vinskih entuzijasta koji bi željeli nešto više znati o vinu ali ne nužno putem formalnog edukacijskog programa – napominje Ksenija i to kako se na radionicama ljudi rado druže i pričaju o vinima. Ima li što bolje od tog?

Šest radionica u nepunih petnaest dana!
– Ohrabrene od strane kolega i prijatelja, krenule smo s objavljivanjem prve radionice putem Facebooka. S obzirom da smo na početku odredile da će maksimalan broj sudionika po radionici biti 12 kako bi se zadržala koncentracija i dobra komunikacija, odlučile smo probati skupiti ‘testnu’ grupicu i napraviti prvi radionicu pod nazivom Uvod u svijet vina. Međutim, radionica se popunila doslovno od večeras do sutra. Kasnije je krenulo još upita za Uvod, sudionici prethodnih radionica su se interesirali već za nove i tako smo vidjeli da uistinu ima i smisla i interesa. Malo je reći da smo bile presretne. Prve radionice ugostila je ekipa iz Takenoka na Pločama, a potom smo nastavili u Amfori u Gružu. Od planirane dvije radionice, održale smo ih šest u nepunih 15 dana što nam je najbolja potvrda da publika u Dubrovniku za ovakve evente postoji – kaže Ksenija, a opisuje i samu radionicu.

Ksenija Matić: Vino mi je prvenstveno velika ljubav, ali i 'radni zadatak'
– Na Uvodu u svijet vina teoretski i praktično se upoznajemo sa stilovima vina – pojašnjavamo metode proizvodnje pjenušavih vina, mirnih vina (bijelih, rose, crnih) i slatkih vina. Pričamo o najvažnijim utjecajima na karakteristike vina ovisno o podneblju uzgoja. Učimo pravilno kušati vino i detektirati bitne elemente u vinu. Pokušavamo objektivno ocijeniti vino prema njegovim dobrim karakteristikama, ne isključivo subjektivno po principu ‘ne sviđa mi se = nije dobro’. U tome nam puno pomaže i slijepa vinokušnja – naime, svi uzorci su sakriveni u vrećicama s brojem, tako da u potpunosti bez ikakvih predrasuda i predznanja krećemo u analizu vina. Moram priznati da je sudionicima i ova sitnica vrlo zanimljiva jer se nisu imali prilike susresti s ovakim načinom vinokušnje – kaže, a rado je podijelila s nama iskustva i s drugih, tematskih radionica.
– Ostale radionice koje smo održale su bile tematske sa sortama – Syrah/ Shiraz i Chardonnay. Ove radionice su zanimljive jer se posvetimo samo jednoj sorti, njenim općenitim karakteristikama a potom i različitostima koje je u mogućnosti izraziti ovisno o području na kojem se uzgaja i klimatskim utjecajima. Uvijek je zanimljivo jer prvo pokušavamo detektirati karakteristike, a potom i pogađamo iz kojeg dijela svijeta bi uzorak mogao biti.

Ksenija Matić: Vino mi je prvenstveno velika ljubav, ali i 'radni zadatak'
Podjednako mi je drago kad se složimo oko odgovora i kada imamo oprečna mišljenja pa se potakne diskusija prije otkrivanja uzorka – kaže kroz osmijeh, te uz pohvalu svim sudionicima.
– Sudionici su izvrsni, svi, na svim radionicama. Toliko je dobra atmosfera da se uistinu zabavljamo i učimo u isto vrijeme. Ono što sam primjetila da je svima teško, a odgovor je nažalost da dolazi isključivo s puno prakse, jest detektiranje aroma. Zato smo se odlučili pomoći s aroma setovima kako bi na idućim radionicama barem iz ‘bočica’ uspjeli namirisati neke arome s kojima se možda ne susrećemo svaki dan. Ono što je također često pitanje jest kada vino nije ispravno, odnosno kada je ‘po čepu’. Nasreću, danas se sve rjeđe događa da imamo ovu manu zbog bolje kvalitete čepova, međutim i za to postoji aroma u bočici koja će nam pomoći upoznati se s tim mirisom. Uistinu se nadam da ćemo na ovaj način još bolje moći zajedno otkrivati svijet vina – otkriva nam Ksenija korak po korak čarobni svijet vina. A što nam slijedi? Kad se svi vrate sa zimskih odmora, s ponedjeljka kreću s novim radionicama.
– Prvo ćemo krenuti s Uvodom za sve one koji nas nisu uspjeli ‘uhvatiti’ zbog blagdanskih gužvi a onda ćemo nastaviti s tematskim radionicama. Povući ćemo izvrsnu paralelu našeg Plavca malog s jednim od njegovih roditelja – Tribidragom (Crljenkom) ili crnogorskom Kratošijom, talijanskim Primitivom i američkim Zinfandelom. Zatim ćemo se vratiti na radionicu bijele sorte koju karakterizira nevjerojatna svojevrsnost – Chardonnaya. U veljači planiramo jedan izvrstan masterclass koji će voditi sommelier Siniša Lasan na temu Pinot Noir, s 20-ak uzoraka za kušanje – mali maraton za sve ljubitelje ove divne sorte – napominje Ksenija, a od novosti će ponuditi i radionicu s mjehurićima, ‘Šampanjci i pjenušci’, te će, kaže, ‘zagrebati’ i po Francuskoj s osnovnim pregledom regija i sorti. Puno zanimljivih tema je i dalje u planu a ako bude interesa za dodatnim radionicama između ovdje navedenih, oformit ćemo nove termine – kaže Ksenija za kraj, a mi dodajemo važnu informaciju za sve zainteresirane za radionicu: možete se za nju prijaviti putem e-maila ksenija@ eventlab.hr i angela@eventlab.hr ili mobitela 098 392 735 i 098 873 122! Uživajte u svijetu vina!

#VOLIMVINO Raspored 2017

SIJEČANJ
16.01. 17:00 Uvod u svijet vina – Restoran Amfora
23.01. 17:00 Plavac / Primitivo / Zinfandel – Restoran Amfora
30.01. 17:00 Chardonnay – Restoran Amfora
VELJAČA
06.02. 17:00 MSTERCLASS Pinot Noir – Restoran Pantarul
13.02. 17:00 Šampanjci i pjenušci – Restoran Amfora
20.02. 17:00 Plavac / Primitivo / Zinfandel – Restoran Amfora
27.02. 17:00 Vina Francuske – Restoran Amfora

Pročitajte još

Revelin osvojio 25. mjesto na ljestvici Top 100 klubova DJ Maga

Dulist

Iako mu je prva godina, ‘Župski pjat’ već se može nazvati – tradicionalnim festivalom!

Dulist

[FOTO] DRŽAVNO PRVENSTVO Cavtatske mažoretke osvojile zlato i srebro!

Dulist