Aktualno

KRVAVI NAPAD U STRASBOURGU Šuica prespavala u parlamentu, dubrovački studenti na sigurnom

KRVAVI NAPAD U STRASBOURGU Šuica prespavala u parlamentu, dubrovački studenti na sigurnom

Tri su osobe poginule, a najmanje 13 ih je ozlijeđeno, od čega osam teže, a pet lakše u sinoćnjem krvavom napadu na Božićni sajam u Strasbourgu koji se dogodio nešto iza 20 sati.

Naša europska parlamentarka Dubravka Šuica za vrijeme je napada bila u zgradi Europskog parlamenta zajedno s asistentima i stažistima gdje je ostala i prespavala. Zgrada Europskog parlamenta u Strasbourgu bila je blokirana odmah nakon napada te je zastupnici nisu smjeli napustiti sve do 3 sata nakon ponoći. Tad je provedena evakuacija te su se neki odlučili autobusima vratiti u hotele. U svom je statusu na Facebooku istaknula kako je paradoks da su u utorak popodne ‘imali plenarnu raspravu o borbi protiv terorizma’, a onda se dogodio napad.

No, državni tajnik u Ministarstvu unutarnjih poslova Laurent Nunez u srijedu ujutro je istaknuo kako se trenutno ne može potvrditi da je riječ o terorističkom napadu.

U Strasbourgu je također i 25 studenata Sveučilišta u Dubrovniku zajedno s profesorom Perom Maldinijem koji upravo ulaze u Europski parlament koji nastavlja s radom u 10 sati. Kako je poručio Maldini, studenti i on su dobro te se program nastavlja po planu. Istaknuo je kako roditelji nemaju razloga za brigu jer se nalaze u zgradi Parlamenta koja je trenutno najsigurnije mjesto.

Inače, riječ je o 29-godišnjem atentatoru otprije poznatom policiji, a koji se trenutno nalazi u bijegu. Sami centar grada je još uvijek napola blokiran, kako za DuList ističe Alen Legović iz ureda za odnose s javnošću Europske pučke stranke. Počinitelj je lociran u jednom dijelu grada koji je na rubu povijesne jezgre. Osnovne škole i vrtići neće raditi, kao ni Božićni sajam. Legović je rekao kako su neki od novinara i djelomično zastupnika bili na licu mjesta. Tako je, ističe, jedan s austrijske televizije pokušao mjerama spašavanja spasiti od prostrijeljenih, ali u tome nažalost nije uspio.

-Velika je panika nastala. Preko 700 policajaca i vojnika s dugim cijevima na ulicama sudjeluje u potrazi za počiniteljem. Navodno je ranjen, prema navodima policije i vojske, nakon okršaja koji su uslijedili poslije atentata – rekao je Legović. Naglašava kako se radi o čovjeku, rođenom u Strasborugu i sjevernoafričkog porijekla, koji je više puta osuđivan u Njemačkoj i Francuskoj. Odslužio je kaznu u Njemačkoj prije dvije godine i nakon toga su ga izručili Francuskoj. Bio je pod prismotrom francuskih snaga sigurnosti i u utorak ujutro su u njegovom stanu napravili premetačinu.

– Pronašli su oružje i nekoliko ručnih granata. Nakon toga je krenula potjera za njim. Međutim, njega nije bilo u stanu. Vjerojatno je došlo do kratkog spoja te se odlučio na takav čin i počeo pucati po ljudima – rekao je Legović. U napadu je poginuo jedan turist iz Tajlanda te jedan asistent iz grupe socijaldemokrata u Europskom parlamentu. Kaže kako su se ljudi već pribojavali ovakve situacije jer je prije deset godina spriječen atentat, no ‘ovoga puta se to nažalost nije dogodilo’.

Foto: Facebook Dubravka Šuica

 

Pročitajte još

Gorana Stepanić i Pavel Gregorić održali predavanje ‘Lice i naličje retorike u djelu Nikole Vitova Gučetića’

Dulist

Policija za vikend pojačano nadzire najteže prometne prekršaje

Dulist

DONIRAJTE ZA MARIJA Velika akcija Udruge ‘Tata je tata’

Dulist