Koronavirus u Hrvatskoj

KRUNOSLAV CAPAK Za očekivati je da ćemo koronavirus prebolijevati do proljeća 2021.

KRUNOSLAV CAPAK Za očekivati je da ćemo koronavirus prebolijevati do proljeća 2021.

Zadnjih dana naveliko se spominje drugi val epidemije koronavirusa. Prema riječima ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslava Capaka, razumno ga je očekivati ove jeseni, no, kako je rekao za Jutarnji list, nitko danas ne može sa sigurnošću i znanstveno utemeljeno tvrditi hoće li biti drugog vala, kao ni kakvog će biti intenziteta, odnosno hoće li biti pogubniji od prvoga.

-Imamo više scenarija i ako ništa drugo, na jesen ćemo znati već puno više o koronavirusu nego danas – govori Capak koji ističe kako će se tijekom ljeta vjerojatno značajno usporiti širenje zaraze.

-Ima više varijanti za to što će se događati ujesen. Virus može potpuno nestati kao što je bilo sa SARS-om, a može nam se vratiti i kao sezonski virus zato što je došlo hladnije vrijeme i ljudi ponovno više borave u zatvorenim prostorima gdje se lako prenose kapljične infekcije. Zaključno, po mojoj procjeni – ako virus ne mutira ili ne nestane – u jesen ćemo imati drugi val i onda ćemo koronavirus prebolijevati do proljeća 2021. godine – izjavio je Capak. Tada bi, navodi dalje, većina populacije mogla već razviti imunost na virus pa bi problem mogao biti riješen.

-Ali ni to ne možemo znati sa sigurnošću jer još nemamo saznanja koliko dugo traje imunost na taj virus kod osoba koje su jednom preboljele zarazu – kaže Capak.

Cijeli razgovor možete pročitati ovdje.

Pročitajte još

U Hrvatsku stiže milijun doza cjepiva protiv omikrona

Dulist

EPIDEMIOLOG KAIĆ O KORONAMJERAMA ‘One nam više ne trebaju’

Dulist

Capak otkriva hoće li se vratiti mjere zbog porasta oboljelih od koronavirusa

Dulist