Koronavirus u Hrvatskoj

KRUNOSLAV CAPAK ‘Virus cirkulira, ali ne bih rekao da situacija izmiče kontroli’

KRUNOSLAV CAPAK 'Virus cirkulira, ali ne bih rekao da situacija izmiče kontroli'

O rekordnom broju oboljelih od koronavirusa u Dnevniku N1 televizije govorio je ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak.

-Nije to eksponencijalni rast, to bi bio veći broj novoboljelih svaki dan, to su ogromne brojke, ali nažalost imamo porast koji ne želimo i nismo očekivali da će biti takav. Otvaranjem aktivnosti znali smo da će nam se pojaviti veće brojke, ali ovo su sad velike brojke i zabrinuti smo zbog toga. Molimo građane da se pridržavaju mjera jer to očito sad ne funkcionira – rekao je Capak i dodao:

-Virus cirkulira, ali ne bih rekao da situacija izmiče kontroli. Naši epidemiolozi rade 24 sata dnevno. Situacija je sve teža i teža, treba sve kontakte od tiha 140 osoba pronaći, upisati, odrediti… To je težak i naporan posao, imamo ukupno sto epidemiologa. Oni su na izmaku snaga – naglasio je.

Što se tiče novih mjera, Capak je rekao da su nove mjere od ponedjeljka i da o drugima ne razmišljaju.

-Broj ljudi na javnim okupljanjima u drugim zemljama je manji nego kod nas. S obzirom da smo turistička zemlja u propisivanju novih mjera bili smo previše liberalni. Zato smo donijeli nove mjere za veća okupljanja. Kao s noćnim klubovima, uveli smo kontrole i oni više nisu izvor zaraze. Sad uvodimo nadzor nad raznim okupljanjima, postrožili smo mjere i preporuke – rekao je.
Komentirajući ograničenja o kojima razmišlja Istra, rekao je da se o tome razgovara, ali ništa još nije dogovoreno.

-To su pravila EU, ja mogu jedino epidemiološke mjere komentirati. Naravno da se i hrvatski građani mogu zaraziti u drugim zemljama i donijeti infekciju, ali i za njih vrijede upute na granicama. Svaki građanin koji prelazi, bez obzira je li iz EU ili ne, na granici dobiva uputstva kako se sljedećih 14 dana ponašati gdje je točno propisano izbjegavanje kontakata, nošenje maski… To je samo mala stepenica ispod samoizolacije – navodi Capak.

Izvor: N1

Pročitajte još

U Hrvatsku stiže milijun doza cjepiva protiv omikrona

Dulist

EPIDEMIOLOG KAIĆ O KORONAMJERAMA ‘One nam više ne trebaju’

Dulist

Capak otkriva hoće li se vratiti mjere zbog porasta oboljelih od koronavirusa

Dulist