HrvatskaPolitika

Krstičević u izvršnu vlast, Petrov na čelo Sabora, a Franković i Kristić postaju zastupnici

Krstičević u izvršnu vlast, Petrov na čelo Sabora, a Franković i Kristić postaju zastupnici

Prema pisanju Večernjeg lista Damir Krstičević, nositelj liste za X. izbornu jedinicu bit će ministar obrane u novoj Vladi Andreja Plenkovića. U slučaju da se to pokaže istinitim, time bi se otvorio prostor za predsjednika Gradskog odbora HDZ-a Mata Frankovića (7. na listi) da uđe u Sabor. Naime, HDZ je u našoj izbornoj jedinici osvojio sedam mandata, no Milan Kujundžić je putem preferencijalnih glasova ušao s 14. mjesta i time istisnuo Frankovića.
Slaganjem Vlade prostor se otvara i za Mara Kristića koji bi kao 4. na listi Mosta mogao lako ponovno ući u Sabor prvenstveno u kontekstu dogovora da Božo Petrov postane predsjednik Sabora na dvije godine kako je najavljeno. Ivan Kovačić trebao bi onda zauzeti funkciju potpredsjednika Vlade. Most je, podsjetimo, u X. izbornoj jedinici osvojio tri mandata.
Važno je napomenuti kako stranke nemaju obvezu zamjene zastupnika po redu prvenstva, već je riječ isključivo o odluci Središnjice. Ipak, teško je očekivati da će HDZ i Most riskirati poslati takvu poruku zanemarivanja jugu Hrvatske, pogotovo nakon izbornog debakla koji je kod nas doživjela Narodna koalicija upravo zbog takve zanemarivačke politike. Njima je podsjetimo, prva i jedina kandidatkinja iz Dubrovnika bila HSU-ova Olga Muratti na 9. mjestu.

Pročitajte još

Isplata povrata poreza počinje 2. svibnja

Dulist

NADZOR BRZINE Postavlja se 110 novih kućišta i skoro 40 kamera diljem Hrvatske

Dulist

MILANOVIĆ SE ZAHVALIO GLASAČIMA ‘Do kraja ću se držati slova i duha hrvatskog Ustava’

Dulist