Aktualno

KRSTIČEVIĆ U CAVTATU ‘Sustavno vodimo brigu o nacionalnoj sigurnosti’

KRSTIČEVIĆ U CAVTATU 'Sustavno vodimo brigu o nacionalnoj sigurnosti'

Vlada RH od početka ovog mandata sustavno se bavi sigurnosti te je odmah donesena strategija nacionalne sigurnosti. Kako bismo se mogli nositi sa svim suvremenim ugrozama, u strategiji smo prepoznali da trebamo sustav. Zato smo kroz Zakon o sustavu domovinske sigurnosti izgradili taj sustav, koji nosi sve sastavnice državne odgovorne za sigurnost – izjavio je u ponedjeljak u Cavtatu potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH Damir Krstičević otvarajući deseti ‘Svjetski kongres o kemijskoj, biološkoj, radiološkoj i nuklearnoj znanosti i nadzoru posljedica’.

-Ključ sustava je u tome da u partnerstvo za sigurnost s državom uključimo privatni sektor, civilne i braniteljske udruge te građani, kako bi se organizirano nosili sa svim sigurnosnim ugrozama i rizicima. Sustav domovinske sigurnosti postojao je i u Domovinskom ratu, kada je država obranjena i oslobođena kroz sinergiju i zajedništvo. Taj sustav smo sad nadogradili s novim sposobnostima te još više kroz sinergiju, zajedništvo, solidarnost. danas je taj sustav moderan, sveobuhvatan, racionalan, učinkovit i daje rezultate u kriznim događajima. Naučene lekcije izvlačimo i dalje kako bismo bili brži, bolji i spremniji od onih koji nam predstavljaju prijetnju – rekao je Krstičević.

-U pripremi protupožarne sezone već u svibnju izvedena velika vježba ‘Sigurnost’ kao provjera procedure i odgovornosti. Uveli smo poboljšanja u odnosu na 2017. godinu, a u tom kontekstu je organizirano i operativno vatrogasno zapovjedništvo u Divuljama, gdje na jednom mjestu imamo sve sastavnice. Zapovjedništvo je dobilo situacijsku sliku terena pa je proces donošenja odluke brz, a odluke o angažmanu ljudi i sredstava pametne. Sustav treba graditi trajno – istaknuo je Krstičević.

-Ovaj kongres iznimno je značajan jer je tema vrlo složena i izazovna. Kad razmišljamo o kemijskim, biološkim, nuklearnim i radiološkim prijetnjama imamo odgovornost prevencije i reakcije. Koncept domovinske sigurnosti je odličan pristup okupljanju svih nositelja aktivnosti, od kreatora politike, stručnjaka do industrije – izjavio je ravnatelj Državne uprave za zaštitu i spašavanje Dragan Lozančić.

-Koncept domovinske sigurnosti dao je više vjetra u leđa sustavu civilne zaštite, jer ga je stavio u središte aktivnosti. Civilna zaštita je u tom sustavu značajno zastupljena, jer će u svim krizama prioritet biti zaštita građana, imovine i prirode. Očekujem u idućim godinama još bolju reakciju na krizne situacije – dodao je Lozančić.

CSCM Kongres o znanosti o CBRNe tehnologijama i oružju, prijetnjama i nadzoru posljedica njihove uporabe u vojne i terorističke svrhe redovno okuplja preko 200 visoko rangiranih znanstvenika i profesionalaca iz područja medicine, toksikologije, biokemijskih znanosti, fizike i bio-tehnoloških znanosti, iz preko 40 država svijeta.

Pročitajte još

SEDAM GODINA OD VELIKE TRAGEDIJE Odavanje počasti žrtvama održat će se na Porporeli

Dulist

PREMA ISTRAŽIVANJU Parking na dubrovačkom aerodromu najskuplji u Europi

Dulist

POMOZIMO MALENOM ROKU Trogodišnjaku dijagnosticiran tumor na mozgu

Dulist