Aktualno

„Kršćanski je Božić ponajprije radost“

Biskup Mate Uzinić

Dubrovački biskup mons. Mate Uzinić uputio je vjernicima Dubrovačke biskupije božićnu poruku koju prenosimo u cijelosti.

„Draga braćo svećenici, poštovane redovnice i redovnici, braćo i sestre!
 
Otajstvo Božića koje svake godine slavimo otajstvo je objave Božje ljubavi. Na traženje i iščekivanje čitavog čovječanstva svemogući Bog u svojoj ljubavi i slobodi pruža konkretan odgovor: utjelovljuje se u Isusu iz Nazareta i uzima ljudsko obličje da bi čovjeku i čovječanstvu pokazao mjeru svoje ljubavi. U Isusu iz Nazareta Bog je objavio da on nije nevjerni i odsutni Bog. On je živi i sveti Bog koji uvijek na nov način pokazuje i objavljuje svoju ljubav prema izabranom narodu, a time i prema čovječanstvu.
 
Spasenje koje je još u vrijeme proroka Bog obećao 'kćeri sionskoj' (Iz 62,11) ostvaruje se u vrijeme kralja Heroda i cara Augusta rođenjem Djeteta u Davidovu gradu (Lk 2,1-7). Spasenje nije više samo riječ utjehe, nego je to osoba, jedan od članova ljudske obitelji, jedan od rođenih od žene, onaj u kojemu nam je objavljeno 'čovjekoljublje' našega Boga (Tit 3,4). Zato je Isusovo rođenje, Božić, jedan od središnjih događaja povijesti spasenja, a time i povijesti čovječanstva. U Isusu Kristu Bog je objavio najviši stupanj svoje ljubavi prema čovjeku.
 
Istina vjere o Božjem utjelovljenju u Isusu iz Nazareta, koju Crkva iz godine u godinu nanovo naviješta, biva često zatamnjena popratnim pojavama koje uzrokuje suvremeni konzumerizam koji nam, uz pretjeranu blagdansku rasvjetu trgova, ulica i izloga, priječi i odvraća pogled od betlehemskog Djeteta i siromaštva u kojemu je rođeno. Nasuprot tome, kršćanski je Božić ponajprije radost.
 
Radost koja se temelji na činjenici čudesnog očitovanja Božje ljubavi koja čovjeka i čovječanstvo ne ostavlja u tami neizvjesnosti, nesigurnosti, nego mu otvara horizont neizrecivoga dara: Bog je Emanuel – S nama Bog. Božić je objava velike, nevjerojatne, nezamislive istine: Bog je krhak, Bog je malen, Bog se nudi, Bog je naš, Bog je zaljubljen u čovjeka i čovječanstvo.
 
Slavljenje kršćanskog Božića velika je radost, ali ono je istodobno zadaća i obveza. Nije dovoljno samo iskazivati svoje divljenje pred čudesnom objavom Božića ili bezbrižno i s divljenjem proći pokraj jaslica u crkvama u iščekivanju sljedećega Božića. Potrebno je puno više od toga. Treba biti poput Marije i poput nje dopustiti Božiću i danas, i sutra, i svakog dana našega života ulazak u naše srce da bismo o njemu meditirali, razumjeli ga, učinili ga svojim, a onda mu i omogućili da uđe u naš život i po nama u život drugih ljudi.
 
Božić želi ući u naš život, a po nama i u život drugih ljudi, na različite načine. On nam dolazi u Božjoj riječi, u Crkvi i sakramentima, osobito u ovom božićnom vremenu u sakramentu pokore i euharistije. Dolazi Božić, na svoj način, i u našim lijepim božićnim običajima, pjesmama i kolendama, u obiteljskim okupljanjima, darovima i čestitkama koje ćemo međusobno razmijeniti.
 
Prepoznajemo ga jedni u drugima, u svom djetetu, ocu i majci, bratu i sestri, djedu i baki, djevojci i mladiću, prijatelju i susjedu, radniku i poslodavcu, đaku i učitelju, svakom čovjeku, muškarcu i ženi, a osobito u onom koji je zbog svoje situacije izdvojenosti i obilježenosti, zbog svoga bivanja na rubu i Crkve i društva, najpotrebniji da ga u njemu prepoznamo i da od njega budemo prepoznati.
 
Godina je mladih u našoj biskupiji. Zato ove godine želim osobito istaknuti dolazak Božića u mladima, kako onima našeg Grada i biskupije koji su domaćini susreta hrvatske katoličke mladeži 2014., tako i mladim katolicima iz Hrvatske i dijaspore koji će 26. i 27. travnja 2014. biti sudionici tog susreta. Pozivam sve nas, a osobito sve naše obitelji, da našim mladima pomognemo u organizaciji i pripremi tog susreta.
 
Osobito nas pozivam da im otvorimo vrata svoga doma i dopustimo da nas po njima Božić pohodi u našim domovima. Pretvorimo svoje domove u gostoljubivu betlehemsku štalicu i prepoznajmo Boga, Božića u licima i radosti života mladih koji će pohoditi naš Grad i biskupiju! Učinimo svoje domove ugodnim boravištem koje je spremno primiti i prihvatiti Isusa, a najljepši ukras će mu biti djelatna ljubav.
 
Oduprimo se napasti ovog konzumerističkog vremena koje svu vrijednost vidi u 'imati', koja nam predlaže da se ne miješamo, da nas se to ne tiče, da zatvorimo vrata svoga doma, a time i svoja srca Gospodinu koji nam dolazi. Nemojmo biti poput ljudi iz vremena Isusova rođenja koji su, uglavnom zbog neopravdanih razloga i običnog komoditeta, dopustili da Božić prođe pokraj njih, da ih mimoiđe, kako se i zbog nas ne bi izgovarale riječi: „Za njih nije bilo mjesta“ (Lk 2,7) i „K svojima dođe i njegovi ga ne primiše“ (Iv 1,11).
 
Tim svojim stavom nisu spriječili Isusa da dođe. On je svejedno, makar i u štali, našao mjesto i utjelovio se. Boga se ne može zaustaviti u njegovu pohodu. Sebe se može lišiti prilike da ga se prepozna i osjeti ljepota vjere i zajedništva i čuje onaj radosni anđeoski navještaj: „Danas vam se u gradu Davidovu rodio Spasitelj – Krist, Gospodin“ (Lk 2,11).
 
Budimo, braćo i sestre, oni koji će u licu naše mlade braće i sestara prepoznati Božje lice i Božji pohod nama, našem domu i obitelji, našem Gradu i našoj biskupiji. Neka svjetlo božićne Radosne vijesti obasja naše nakane i misli, kako bismo ohrabreni svjedočili ljepotu vjere i ljepotu zajedništva u ljubavi.
 
S ovim mislima i osjećajima svima želim sretan Božić i obilje Božjeg blagoslova, mira i radosti u novoj 2014. godini.
 
Mate Uzinić
biskup“

Pročitajte još

Ne propustite tribinu ‘Statusna pitanja hrvatskih branitelja’

Dulist

ŽALBA STRABAGA ODBIJENA Grcima posao pristupne ceste Pelješkog mosta

Dulist

‘ZAKASNILA’ ČETIRI DANA Milijunta posjetiteljica zidina u Dubrovniku provodi medeni mjesec

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija