Aktualno

KRIŽNI PUT NA SRĐ ‘Pokloniti se đavlu znači staviti svoje interese ispred općih’

KRIŽNI PUT NA SRĐ 'Pokloniti se đavlu znači staviti svoje interese ispred općih'

Tradicionalni križni put na Srđ održan je pete korizmene nedjelje, a predvodio ga je dubrovački biskup mons. Mate Uzinić.

Molio se križni put autora Mirka Ivanjeka, a za čitanje molitava na postajama križnog puta ove godine je bila zadužena Župa sv. Križa u Gružu predvođena župnikom fr. Mihaelom Mariom Toljem, kako prenosi Dubrovačka biskupija.

Podno križa na vrhu Srđa u svom nagovoru mons. Uzinić je podsjetio na četiri gore na kojima se Isus pojavljuje u evanđeljima: prva je ona na kojoj je đavao Isusa iskušao prijedlogom da mu se pokloni, druga je gora na kojoj je Isus izrekao svoja blaženstva, treća je ona na kojoj se pred učenicima preobrazio, a četvrta koja je snažno povezana s drugom gorom je Golgota na kojoj je Isus razapet. U Kalvariji se ostvaruju blaženstava, što Isus pokazuje u svom konkretnom uzimanju križa iz ljubavi prema čovjeku, kazao je biskup.

‘I nama, dok gledamo s visoka naš Grad, đavao nudi pogodbu: ako mi se poklonite, sve ću vam to darovati,’ istaknuo je biskup, kazavši da ‘pokloniti se đavlu’ znači ‘sebe i svoje interese staviti ispred općih interesa; to znači gledati samo sebe i svoju korist, samo grabiti, uzimati sve više, a sve manje davati. To znači preokrenuti onaj Isusov sustav vrijednosti u svoj vlastiti sustav, gledati kako više imati, a manje biti, kako više uživati, a manje služiti’.

Križni put održan je u sklopu ovogodišnjih Dana kršćanske kulture u Dubrovniku.

Izvor: Dubrovačka biskupija

Pročitajte još

POBJEDA U GOSTIMA Square dobio Osijek, prošli u polufinale

Dulist

[DUBROVČANI IZVAN GRADA] VERONIKA KARAČ Dubrovnik će uvijek biti dio mene

Nora Di Leo

MISA VEČERE GOSPODNJE ‘Isusov život je sažet u glagolu ljubiti’

Dulist