Politika

KRISTIĆ I LUJIĆ ‘Apeliramo na gradsku upravu i sve nadležne službe da zaštite borove od propadanja’

KRISTIĆ I LUJIĆ 'Apeliramo na gradsku upravu i sve nadležne službe da zaštite borove od propadanja'

MOST-ovi vijećnici Maro Kristić i Dolores Lujić uputili su priopćenje o, kako ističu, ‘problemu propadanja stabala bora diljem grada’, koje prenosimo u cijelosti.

-Brojni sugrađani ukazuju, a jedan dubrovaki portal je i pisao o problemu propadanja odnosno sušenja stabala bora na predjelu Boninova, ali i drugih dijelova Grada. Nakon palmine pipe koja je uništila većinu fonda palmi na gradskom području vijest o sušenju i propadanju stabala bora, mora nam svima biti alarm na uzbunu. Palma i bor su simboli Dubrovnika i na gotovo svakoj staroj slici dominiraju borova šuma i stabla palme koja se na najljepši mogu
i način sljubljuju s povijesnim graditeljskim nasljeđem.

Nekada su bor i palma bili važniji od bilo kakve gradnje i investitori su se morali prilagoditi prostornim mogućnostima, bilo kakva sjeća i krčenje šume za doći do dodatnih kvadrata nije dolazila u obzir. Tada su kvadrati znatno manje vrijedili, ali i razina svijesti o značenju šuma i općenito zelenila bila je na neusporedivo većoj razini. Danas, u vremenu kada je bor i bilo koje drugo stablo glavni neprijatelj građevinskog lobija, a takvih primjera gdje je beton pod lažnom izlikom lošeg boniteta  zamijenio stogodišnje borove ima na svakom koraku (od plaže u Uvali Lapad do Svetog Jakova), vijest da je kao posljedica niskih zimskih temperatura došlo do oštećenja brojnih stabala koji su kao takvi podložni napadima različitih nametnika treba doživjeti krajnje ozbiljno i učiniti sve što se može da se fond borova očuva.

Vjerujemo da još samo starije Dubrovkinje i Dubrovčani pamte kada je neka gradska javna površina, a tu prvenstveno mislimo na gradske parkove ozbiljnije pošumljena novim nasadima borova pa stoga apeliramo na gradsku upravu i sve nadležne službe da učine sve kako bi se borovi zaštitili barem od bolesti, ako ih već nismo u stanju zaštititi od pohlepe – stoji u priopćenju koje potpisuju Maro Kristić i Dolores Lujić.

Pročitajte još

Mato Pavličević nosi listu Republike u 10. izbornoj jedinici!

Dulist

CENTAR OBJAVIO KANDIDATE Viktorija Knežević sedma na listi koalicije ‘Rijeke pravde’

Dulist

SDP objavio liste za Sabor, Anita Bonačić Obradović na zadnjem mjestu

Dulist