Hrvatska

Krešimir Macan: HDZ ima vjetar u leđa, ali mu za pobjedu treba više

Krešimir Macan: HDZ ima vjetar u leđa, ali mu za pobjedu treba više

Prema posljednjem redovitom mjesečnom istraživanju Crodemoskop, HDZ je u sve izraženijem vodstvu. Zaustavljen je negativni trend potpore SDP-u koji se nalazi na drugom mjestu, treće drži ORah, četvrto Hrvatski laburisti.

Tako HDZ početkom rujna bilježi izbor od 25,1% (prema 24,5% iz kolovoza, ali i 22% iz prošlogodišnjeg rujna). SDP je drugi na ljestvici preferencija stranaka s izborom od 20,9% (prema 20,3% prije mjesec dana, odnosno 25,1% prije godinu dana). Uz ove dvije stranke izborni prag na nacionalnoj razini prelazi još samo Orah, stranka Mirele Holy koja se učvrstila na trećem mjestu (ovaj put s izborom od 13,9% prema 13,6% iz kolovoza).

‘Zajedno sa Savezom za Hrvatsku desni blok drži 35,1% birača, dok Kukuriku i Orah zajedno još drže više 40,3%, čime je ova bitka daleko od odlučene. Izborni sustav daje prednost najjačoj stranci i to je definitivno vjetar u leđa HDZ-u.’

Predsjednik Ivo Josipović i dalje je najpozitivniji političar, drugo mjesto zauzela je Mirela Holy, iza koje je Kolinda Grabar Kitarović. Na listi najnegativnijih nema većih promjena. Vodi Zoran Milanović s 33,5%. U stopu ga slijedi Tomislav Karamarko, na treće mjesto građani su stavili sve političare. Rad Vlade ne podupire sve više građana – ovaj mjesec njih 66,5 posto. Njezin rad ocijenjen je čistom dvojkom. Nešto bolji učenik je Sabor, a najbolji je predsjednik države s ocjenom 3,4.

Gospodarski problemi najvažnija su tema za većinu hrvatskih građana – njih 30%. Druga najvažnija, smatra 14% građana, sukobi su u Ukrajini.

Stručnjak za PR i politički marketing Krešimir Macan komentirajući najnoviji Crodemoskop, kazao je sljedeće.

– Dok kod stranačkih rejtinga u rujnu nema velikih promjena, jasno je da HDZ uspješno konsolidirao svoje i birače partnera i iz mjeseca u mjesec desna koalicija raste. Zajedno sa Savezom za Hrvatsku desni blok drži 35,1% birača, dok Kukuriku i Orah zajedno još drže više 40,3%, čime je ova bitka daleko od odlučene. Izborni sustav daje prednost najjačoj stranci i to je definitivno vjetar u leđa HDZ-u-ističe Macan.

– Lijevom bloku je opterećenje sadašnja pozicija premijera Zorana Milanovića kao najnepopularnijeg političara u državi – što je izravna posljedica drastičnog pada rejtinga SDP-a prije svega. Tomislav Karamarko mu je blizu na začelju, ali kako HDZ-u raste rejting, tako se i on odmiče od začelja. Oba će morati uložiti puno više napora da se pomaknu iz te pozicije i u biti će onaj tko uspije značajnije promijeniti taj doživljaj imati više šansi pregovarati o poziciji mandatara. S obzirom na poziciju Oraha da to ne bi trebao biti Milanović, SDP ima puno veći problem – no do parlamentarnih izbora je još puno. Prvi pravi test odnosa snaga ova dva bloka će biti predsjednički izbori-zaključuje Krešimir Macan.

 

izvor: www.politikaplus.com

Pročitajte još

TKO PROPUSTI ROK, SNOSIT ĆE POSLJEDICE Ako ste zaštićeni najmoprimac, prijavite se u Registar stanova!

Dulist

MAĐARSKI I TALIJANSKI BORBENI ZRAKOPLOVI Iduća dva mjeseca bi trebali štititi hrvatsko nebo

Dulist

OD PREVLAKE DO ILOKA Biciklistički maraton u spomen ubijenih redarstvenika u Borovu selu

Dulist