Natrag
25.5.2018 12:56

facebook

twitter

google

rss

dulist

Krenula provedba programa “inteligentne energije”

11.6.2012 @ 11:14 Baldo Marunčić Aktualno

Podijelite:

Regionalna razvojna agencija DUNEA započela je s provedbom preko 18 milijuna kuna vrijednog trogodišnjeg projekta MASHARTILITY – Mjerenje i razmjena podataka s komunalnim servisima za Sporazum gradonačelnika/načelnika.

Projekt se realizira u okviru Programa Inteligentna energija Europe (Intelligent Energy Europe – IEE) koji je sastavni dio EU Okvirnog programa konkurentnosti i inovacija (Competitiveness and Innovation Framework Programme – CIP). Cilj IEE programa je podržavanje energetske diversifikacije i promocija novih obnovljivih izvora energije, energetske učinkovitosti i upotrebe obnovljivih izvora energije u sektoru transporta.

MASHARTILITY je projekt koji je prepoznao važnost razmjene podataka o utrošenoj energiji između javne uprave, poslovnog sektora i građanstva, i pružatelja usluga u energetici. Problem razmjene relevantnih podataka je specifičnost koja se javlja u provedbi Akcijskih planova održivog korištenja energije (Sustainable Energy Action Plan – SEAP) i nerijetko je presudan faktor njihove uspješne realizacije.

Specifični cilj projekta je razvoj strukture i implementacija sheme suradnje između jedinica lokalne/regionalne samouprave i njihovih institucija s operatorima distribucijskih sustava energije; razvoj, implementacija i monitoring SEAP-a na projektnom području, i širenje svijesti o planovima i rezultatima projekta među relevantnim dionicima u Europi.

Nositelj projekta je ARGEM, Energetska agencija regije Murcia iz Španjolske koji je okupio 17 partnera iz gotovo svih zemalja Europe. Ukupan proračun projekta je gotovo preko 18 milijuna kuna, dok je proračun DUNEA-e oko 660 tisuća kuna.

DUNEA će u naredne 3 godine provoditi projektne aktivnosti na području otoka Korčule i Lastova.

Komentari

O autoru: Baldo Marunčić

Diplomirani novinar i magistar struke odnosa s javnošću sa žutim pojasom iz karatea. Fanatik trivije, šahovski kibicer i zaljubljenik u ukusnu domaću hranu i svoj Grad. Ne podnosi nepravdu i smatra kako novinarstvo treba biti oružje protiv te nepogode.

Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana