DuList IN

KREMA SE SLEGLA, DOJMOVI NISU Slatka avantura naših ‘torta majstorica’

KREMA SE SLEGLA, DOJMOVI NISU Slatka avantura naših 'torta majstorica'

Napraviti tortu, bez obzira koliko se to ponekad čini lako, prava je umjetnost! Znaju to najbolje naše dvije nasmijane i vrijedne sugrađanke, Dubravka Falkoni Matić i Kate Perović, koje su postale ‘slastičarske zvijezde’ u tek nekoliko dana.

Razlog za to su, znamo već svi, njihova ‘Konavoka’ i ‘Onofrijeva fontana’, torte kojima su osvojile Dubrovnik, Zagreb, pa i svijet, natječući se u hrvatskoj verziji TLC showa pod voditeljskom palicom slavnog chefa Buddyja Valastra. O uzbudljivom i slatkom iskustvu te pripremama za njega, popričale smo za DuList, a dojmovi se još nisu slegli!

Kada su čule kako se u Hrvatskoj sprema izbor za najljepšu hrvatsku tortu s hrvatskim motivima kanala tLC, odmah su se prijavile, kazale su nam. Jedna fotografija, poziranje s ‘Konavokom’, bila je dovoljna da prođu od prijavljenih pedeset u uži izbor, prvih deset i oduševe priznatog chefa, te se upute u Zagreb na veliko natjecanje 17. i 18. listopada.
-’Konavoka’ se nametnula kao logična, nego što! Za izradu takve torte treba dva dana. Prvi dan se čini torta, biskvit i kreme i onda se mora presvući s posebnom ‘buttercream’, kremom od masla, dobro zagladiti i ostaviti preko noći u frižideru da se stisne, a drugi dan se kuha, mjese se boje, piturava se i tako dalje – kaže nam Dubravka, dodavši kako je sve, ali baš sve – prirodno.
-Zato i treba toliko! – smiju se, a prijavile su se gotovo slučajno.
-Prije dvadeset dana Dubravka je govorila: ‘Ajme, išla bih u Zagreb, natjecala bi se, ma nemam s kime’ – i tako smo nas dvije krenule – priča nam teta Kate. Dodaje i to koliko ovo slatko prijateljstvo traje… Naime, Dubravkina mama i teta Kate se znaju, prave su prijateljice, te tako ona svako malo ‘skokne’ do Dubravke uz riječi: ‘Eto me na kavu!’. Tako su jedan dan, družeći se i mijenjajući mišljenja savjete, došle i do prijave za natjecanje.
-U zadnji čas smo se odlučile! Inače, imale smo dva puta po 45 minuta plus pola sata za izradu torte. Odbrojavali su nam po 20 sekundi, 10, pet… – kažu kako je sve skupa bilo jedno jako uzbudljivo putovanje. Kako je bilo na natjecanju samom? I to su nam otkrile.
-Lijepo! Svi su se družili i razmjenjivali iskustva. Svi su odlični, nisu imali tajni, svoja iskustva dijelili smo jedni drugima… Ta mladost, otvorena i vrijedna, me se jako dojmila. Iznenađujuće mi je bilo i koliko su spretne i koliko puno rade! – kaže nam teta Kate, dok Dubravka dodaje: ‘Bili smo svi kao jedno!’.

Imale smo svoje kandidate, a svi su bili sjajni
Vraćamo se na ‘Konavoku’, koja je ušla u deset najboljih, pa su timovi od deset radili ‘na licu mjesta’, pred Buddyjem Valastrom samim, a naše cure činile su ‘Onofrijevu fontanu’, koja nije prošla u prve tri, no svejedno je očarala sve prisutne.
-Stvarno, baš sve torte su prekrasne, ne bih mogla izabrati bolju ili lošiju – iskreno će teta Kate, a obje dodaju kako imaju kandidate za koje im je žao kako nisu prošli, jer je vidjeti sve to uživo, raditi zajedno s drugim ljubiteljima torti, zaista neprocjenjivo iskustvo. A njihova Onofrijeva fontana, bez obzira na to što nije prošla dalje, bila je ‘meta’ pogleda i kamera.
-Puno su je snimali i isto smo mi bile vazda negdje u vrhu novina – smiju se naše vrijedne ‘slastičarke’, a otkrile su nam i to kako članica žirija nikad nije bila u Gradu, pa nije niti znala kako rade Onofrijevu fontanu.
-Da smo imale malo više vremena, bile bismo preciznije – iskreno će dodati.
-Malo vremena, a puno rada. Osim kockica, nismo ništa donijele iz doma, jer se glavna tema morala raditi pred sucima. Mogle smo puno više učinit doma, a gledale smo što prije složit. pedatno je i puno detalja. A ni krema nam se nije mogla stisnut… – počele su nabrajati mane torte, no dalje ih nećemo niti napisati, jer je – jednostavno – nama bila najbolja. Kažu, bilo je preko petsto malih kockica koje su pokrivale vrh ove fascinantne torte, a svaku je trebalo nalijepiti! No, što je u torti? Odgovor je iznenađujuće jednostavan.
Nemaju mira
-Svi smo dobili biskvite promjera 20 centimetara i visine 10 centimetara. Ništa krema. Rekli su nam samo: ‘Dobit ćete biskvit, od njega učinite tortu!’ Budući da se moglo se tražit još biskvita, pitale smo još kako bismo složili dio fontane gdje otječe voda, te kupolu. Bilo nam je jako malo biskvita za našu fontanu. Mislile smo staviti i kao male žice kao pipe za vodu, ali sve na torti moralo je biti jestivo, pa smo makle to da nas ne eliminiraju – smiju se. Slavni ‘Cake boss’ svjetski je poznat slastičar, čije emisije prate ljudi diljem svijeta. Pitale smo naše natjecateljice je li bio strog…
-Ma ne, odličan je. Svi su bili dragi i opušteni i što god nam je trebalo, pomogli su nam. Naravno, ne praviti tortu, ali zdjele, miksere i to, ma sve. Više su nam davali savjete i baš nam je bilo lijepo – kažu, a ističu kako su i sami suci nešto naučili od naših ljudi. Neke trikove, tipične kolače i recepte našeg kraja i slično. Uostalom, reći će nam Dubravka i Kate, nikad nije ‘kad kupiš kao ono doma’. — Ma nije ni blizu! Sve nešto kao domaće u butizi, domaće, ma ne može bit k’o ono moje! – smije se teta Kate, koja je torti i torti napravila – nebrojeno puno. Dubravka pravi zadnjih nekoliko godina, za obitelj i prijatelje. Tortu, kad treba napraviti, njima je čas posla. A uz to kontonjate, likere, džemove… Teta Kate će iskreno reći kako nema mira. Obje će kazati kako bi rado ovako nešto vidjele u gradu, te dodaju: ‘Nikad se ne zna! Zašto ne? Samo nek je tradicionalno, naše!’

Pročitajte još

JOŠ JEDAN HIT GRUPE SILENTE ‘Sve da ima neki način’ među top 10 singlova domaće liste

Dulist

ČETVERODNEVNI FESTIVAL KRAJEM TRAVNJA Što donosi prvi ‘Župski pjat’?

Dulist

Ante Jonjić osvojio dva zlata na međunarodnom natjecanju u Crnoj Gori

Dulist