Zanimljivosti

Kreće distribucija plana Grada za slijepe

Kreće distribucija plana Grada za slijepe

Plan povijesne jezgre Dubrovnika za slijepe osobe „Dotakni i vidi“, na kojem su protekle dvije godine radili učenici Gimnazije Dubrovnik Ena Mutapčić i Borna Čotić sa mentorodom prof. Jozom Serdarevićem predstavljen je danas na konferenciji za novinare u hotelu Park.

Projekt su podržali Lions Club Dubrovnik Sveti Vlaho, Turistička zajednica Grada Dubrovnika koja je preuzela distribuciju ovog specijalnog materijala  te Grad Dubrovnik koji je u cijelosti financirao plan s iznosom od 11 tisuća kuna. Stručnu podršku u realizaciji ovog projekta pružio je Tifološki muzej Grada Zagreba. Plan Grada za slijepe izrađen je na Braillevom pismu ili brajici, s prikazom stare gradske jezgre i označenim najvažnijim kulturno-povijesnim znamenitostima i to u engleskoj i hrvatskoj verziji.

-Prvo Lions klub u nezavisnoj RH osnovan je upravo 25. listopada 1990. godine i to je Lions club Sveti Vlaho koji danas ima 35 članica i članova iz svih profesija. Dugi niz godina pomažemo humanitarnim radom, a posebno našim  slijepim i slabovidnim osobama. Ovaj projekt je završen prije 20-ak dana, a plan je izrađen u dvije jezične varijante kako za one koji dođu tako i one koji ne mogu doći već se virtualno mogu upoznati s Gradom- rekao je predsjednik Lions Cluba Dubrovnik „Sveti Vlaho“ Boro Aleksić.

Ideja za realizaciju ovog projekta rodila se prije dvije godine, rekao je prof. Jozo Serdarević, kada su mu u Splitu pokazali plan za slijepe osobe.

-Ovaj projekt sam predložio Lions Clubu. Projekt je imao korekciju odnosno usklađivanje jezika slijepih i učenika – rekao je profesor Serdarević.

Učenik Borna Čotić zahvalio je svima kojia su podržali ovaj projekt, istaknuvši:

– Ovaj projekt smo realizirali kako bi predstavili slijepim osobama kako naš Grad izgleda. Izvadili smo katastarske čestice, odabrali znamenitosti, napravili skice i pretočili i u tehnički prihvatljiv oblik. Konture zgrada i  spomenika sa uzdignutim reljefima na brajici. 
Ako pomognemo bar jednoj slijepoj ili slabovidnoj osobi uspješno smo obavili ovaj projekt- rekao je Borna Čotić.

Gradonačelnik Andro Vlahušić pohvalio je ovaj projekt predloživši postavljanje velike bakrene ploče s planom Grada:
– Bilo bi dobro to realizirati do iduće sezone i na taj način proširiti ponudu našeg Grada. Također završavamo lijevanje naših postaja Križnog puta, bilo bi dobro i da se i pored njih postave male ploče za slijepe osobe- naglasio je gradonačelnik Vlahušić.
 

Pročitajte još

PREKRASNA TRADICIJA Balanje u Konavlima

Dulist

PLAVO DOGAĐANJE Niz prezentacija o problemu otpada u moru, demonstriran i robotski sustav

Dulist

NA DANAŠNJI DAN 1922. U Pragu umro Vlaho Bukovac

Dulist