Kultura

Kreće 47. seminar Zagrebačke slavističke škole

IUC iz zraka

Ovog ponedjeljka, 20. kolovoza, u Dubrovniku počinje dvotjedni 47. hrvatski seminar za strane slaviste Zagrebačke slavističke škole. U radu Seminara sudjelovat će inozemni studenti slavistike i kroatistike te sveučilišni nastavnici kojima su hrvatski jezik i književnost primarni znanstveni interes.

Na ovogodišnjemu hrvatskom seminaru za strane slaviste u IUC-u sudjelovat će 65 polaznika koji dolaze iz dvadesetak država, a među njima su i polaznici iz Južne Koreje, Australije, Velike Britanije i SAD-a.

U nastavnome dijelu programa polaznici će u osam različitih lektorata i proseminara usavršavati svoje znanje hrvatskoga jezika, obrađivati lingvističke, književne i komparatističke teme te pojedina područja hrvatske povijesti. Studenti će također slušati tematski ciklus predavanja koji se koncentrira oko središnje teme Seminara, „Metafore u hrvatskome jeziku, književnosti i kulturi“. Predavači na Seminaru bit će ugledni profesori i kulturni djelatnici: Krešimir Bagić, Tomislav Bogdan, Lana Molvarec, Jadranka Brnčić, Tea Rogić-Musa, Tvrtko Vuković, Tatjana Jukić, Leo Rafolt, Ljiljana Šarić, Mateusz-Milan Stanojević, Mario Brdar, Ida Raffaelli i Goran Tanacković Faletar.

U kulturološkome bloku zbivanja bit će prikazan ciklus hrvatskoga filma i organiziran posjet dubrovačkim znamenitostima, a polaznici će pogledati i dvije predstave na Dubrovačkim ljetnim igrama. Posebni su gosti Seminara književnici Krešimir Bagić i Miroslav Mićanović, filmski redatelj Miroslav Sikavica i teatrolog Leo Rafolt. Tijek 47. seminara može se pratiti na internetskoj stranici www.hrvatskiplus.org.

Zagrebačka slavistička škola djeluje u okviru Odsjeka za kroatistiku Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Organizaciju ovogodišnjega 47. seminara poduprli su Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Grad Dubrovnik, Dubrovačko-neretvanska županija, Ministarstvo kulture i HAZU.

Pročitajte još

HRVATSKA KOMORA ARHITEKATA ‘Mjera’ je najbolji konceptualni pothvat

Dulist

KATE KAPURALICA Ivica Kunčević logičan je izbor u antologijskom nizu legendarne predstave

Dulist.hr

U ČAST AKADEMIKU VEKARIĆU Predstavljanje zbornika radova ‘Dubrovnik u hrvatskoj povijesti’

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija