Hrvatska

KRATKOTRAJNI PAD CIJENA NEKRETNINA U Dubrovniku kvadrat stana košta 3.771 eura

Prema novom istraživanju Njuškala, u travnju su tražene cijene nekretnina u Hrvatskoj pale za 0,7 posto u odnosu na ožujak. Pad je izraženiji kod kuća, čije su tražene cijene pale za gotovo 1 posto. Ipak, kada ih usporedimo s onima prije godinu dana, cijene su i dalje više. Konkretno, tražene cijene stanova u Hrvatskoj u travnju su bile 6 posto više u odnosu na travanj prošle godine, dok su cijene kuća više za oko 2 posto.

Navedeni godišnji rast najniži je još od svibnja 2018. godine, a trend vidljiv na grafu Njuškalovog godišnjeg indeksa traženih cijena stanova ukazuje na usporavanje rasta u protekloj godini u odnosu na period prije godinu dana.

Prošli mjesec, uslijed krize uzrokovane koronavirusom te potresom u Zagrebu, zabilježen je kratkotrajni pad interesa za nekretninama. No, već u ovom mjesecu došlo je do oporavka potražnje na Njuškalu od čak 50 posto.

Iako na razini cijele Hrvatske bilježimo pad traženih cijena stanova, nije u svim gradovima jednaka situacija. Tako je u travnju prosječna tražena cijena kvadrata stana u Zagrebu rasla za sitnih 2 eura u odnosu na ožujak i iznosila je 2.136 eura. Istovremeno, prosječne tražene cijene kvadrata kuća u Zagrebu niže su za 6 eura. Cijene stanova u Zagrebu su, kada uzmemo u obzir prošlu godinu, više za 5 i pol posto.

Rast cijena izraženiji je u Rijeci, gdje su cijene na mjesečnoj razini rasle za 10 eura te Zadru, gdje su cijene u istom periodu porasle za 11 eura. Tako je prosječna tražena cijena kvadrata stana u Rijeci u travnju iznosila 1.710 eura, dok u Zadru 2.264 eura. Istovremeno, Split na mjesečnoj razini bilježi pad traženih cijena stanova za prosječno 30 eura po kvadratu te je u travnju tamo kvadrat stana prosječno „koštao“ 2.980 eura.

I u travnju je na uvjerljivom prvom mjestu po cijenama nekretnina bio Dubrovnik. Prosječna tražena cijena kvadrata stana tamo je iznosila 3.771 euro, dok je prosječna cijena kvadrata kuće bila 4 posto niža u odnosu na ožujak i iznosila je 4.137 eura. U Splitu, kako smo već naglasili, cijene stanova u odnosu na ožujak prosječno su niže za 30 eura po kvadratu, a kada je riječ o kućama pad cijena je još izraženiji. Naime, prosječno su cijene kvadrata kuća u Splitu u posljednjih mjesec dana pale za čak 77 eura, odnosno 2 posto.

Od većih hrvatskih gradova, najveći mjesečni pad traženih cijena stanova zabilježen je u Bjelovaru (-3%), dok je, kada su kuće u pitanju, najveći pad zabilježen u Krapini (-12%). Zanimljivo za istaknuti, u Ivanić-Gradu su cijene na mjesečnoj razini najviše rasle – cijene stanova za 8 posto, a cijene kuća za 14 posto.

Pročitajte još

Aladrović: Moguće spajanje ministarstva rada i ministarstva socijalne politike

Dulist

Vlada otpisuje najamninu za stanove i poslovne prostore u državnom vlasništvu

Dulist

Od sada zahtjev za ostvarivanje doplatka za djecu možete predati online

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija