Hrvatska

KRATKOTRAJNI PAD CIJENA NEKRETNINA U Dubrovniku kvadrat stana košta 3.771 eura

KRATKOTRAJNI PAD CIJENA NEKRETNINA U Dubrovniku kvadrat stana košta 3.771 eura

Prema novom istraživanju Njuškala, u travnju su tražene cijene nekretnina u Hrvatskoj pale za 0,7 posto u odnosu na ožujak. Pad je izraženiji kod kuća, čije su tražene cijene pale za gotovo 1 posto. Ipak, kada ih usporedimo s onima prije godinu dana, cijene su i dalje više. Konkretno, tražene cijene stanova u Hrvatskoj u travnju su bile 6 posto više u odnosu na travanj prošle godine, dok su cijene kuća više za oko 2 posto.

Navedeni godišnji rast najniži je još od svibnja 2018. godine, a trend vidljiv na grafu Njuškalovog godišnjeg indeksa traženih cijena stanova ukazuje na usporavanje rasta u protekloj godini u odnosu na period prije godinu dana.

Prošli mjesec, uslijed krize uzrokovane koronavirusom te potresom u Zagrebu, zabilježen je kratkotrajni pad interesa za nekretninama. No, već u ovom mjesecu došlo je do oporavka potražnje na Njuškalu od čak 50 posto.

Iako na razini cijele Hrvatske bilježimo pad traženih cijena stanova, nije u svim gradovima jednaka situacija. Tako je u travnju prosječna tražena cijena kvadrata stana u Zagrebu rasla za sitnih 2 eura u odnosu na ožujak i iznosila je 2.136 eura. Istovremeno, prosječne tražene cijene kvadrata kuća u Zagrebu niže su za 6 eura. Cijene stanova u Zagrebu su, kada uzmemo u obzir prošlu godinu, više za 5 i pol posto.

Rast cijena izraženiji je u Rijeci, gdje su cijene na mjesečnoj razini rasle za 10 eura te Zadru, gdje su cijene u istom periodu porasle za 11 eura. Tako je prosječna tražena cijena kvadrata stana u Rijeci u travnju iznosila 1.710 eura, dok u Zadru 2.264 eura. Istovremeno, Split na mjesečnoj razini bilježi pad traženih cijena stanova za prosječno 30 eura po kvadratu te je u travnju tamo kvadrat stana prosječno „koštao“ 2.980 eura.

I u travnju je na uvjerljivom prvom mjestu po cijenama nekretnina bio Dubrovnik. Prosječna tražena cijena kvadrata stana tamo je iznosila 3.771 euro, dok je prosječna cijena kvadrata kuće bila 4 posto niža u odnosu na ožujak i iznosila je 4.137 eura. U Splitu, kako smo već naglasili, cijene stanova u odnosu na ožujak prosječno su niže za 30 eura po kvadratu, a kada je riječ o kućama pad cijena je još izraženiji. Naime, prosječno su cijene kvadrata kuća u Splitu u posljednjih mjesec dana pale za čak 77 eura, odnosno 2 posto.

Od većih hrvatskih gradova, najveći mjesečni pad traženih cijena stanova zabilježen je u Bjelovaru (-3%), dok je, kada su kuće u pitanju, najveći pad zabilježen u Krapini (-12%). Zanimljivo za istaknuti, u Ivanić-Gradu su cijene na mjesečnoj razini najviše rasle – cijene stanova za 8 posto, a cijene kuća za 14 posto.

Pročitajte još

Isplata povrata poreza počinje 2. svibnja

Dulist

NADZOR BRZINE Postavlja se 110 novih kućišta i skoro 40 kamera diljem Hrvatske

Dulist

MILANOVIĆ SE ZAHVALIO GLASAČIMA ‘Do kraja ću se držati slova i duha hrvatskog Ustava’

Dulist