Kultura

KRASI STROP TEATRA Izložba o Bukovčevom najuspješnijem dekorativnom djelu

Izložba ‘Vlaho Bukovac i dekorativne kompozicije: Strop kazališta u Dubrovniku’ otvorena je u subotu Kući Bukovac u Cavtatu.

Izložba predstavlja deset djela Vlaha Bukovca iz zbirke Kuće Bukovac u Cavtatu, od kojih se najveći broj po prvi put predstavlja javnosti. Skice u olovci i ulju nastajale su u Cavtatu krajem 1900. godine kao pripremne studije za reprezentativnu kompoziciju ‘Dvostruko krunisanje na nebu i zemlji’ koja je u siječnju 1901. godine montirana na strop dubrovačkog kazališta.

Tada je Bukovčevu dekoraciju, koja i danas krasi strop kazališta, razgledao velik broj Dubrovčana. Izložba u Kući Bukovac skreće pozornost na kompoziciju koju je sam Bukovac smatrao jednom od svojih najuspješnijih dekorativnih radnji, i uvodi nas u detalje teme i izvedbe ovog djela Vlaha Bukovca.

Na otvorenju izložbe su se prigodnim riječima posjetiteljima obratili ravnateljica Muzeja i galerija Konavala Antonia Rusković Radonić te autorica izložbe Lucija Vuković, a izložbu je otvorio Božo Lasić, načelnik općine Konavle.

Ovu izložbu u Kući Bukovac možete pogledati do 1. travnja 2019. godine.

Pročitajte još

Verdijevom operom ‘Lombardijci’ u režiji Roberta Boškovića otvoreno Splitsko ljeto

Dulist

‘SKRAĆENO IZDANJE’ Unatoč vjetru, odigrane Jelčićeve ‘Tri sestre’

Dulist

DVIJE IZVEDBE ‘Tri sestre’ Boba Jelčića u parku Gradac

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija