Kultura

KRASI STROP TEATRA Izložba o Bukovčevom najuspješnijem dekorativnom djelu

KRASI STROP TEATRA Izložba o Bukovčevom najuspješnijem dekorativnom djelu

Izložba ‘Vlaho Bukovac i dekorativne kompozicije: Strop kazališta u Dubrovniku’ otvorena je u subotu Kući Bukovac u Cavtatu.

Izložba predstavlja deset djela Vlaha Bukovca iz zbirke Kuće Bukovac u Cavtatu, od kojih se najveći broj po prvi put predstavlja javnosti. Skice u olovci i ulju nastajale su u Cavtatu krajem 1900. godine kao pripremne studije za reprezentativnu kompoziciju ‘Dvostruko krunisanje na nebu i zemlji’ koja je u siječnju 1901. godine montirana na strop dubrovačkog kazališta.

Tada je Bukovčevu dekoraciju, koja i danas krasi strop kazališta, razgledao velik broj Dubrovčana. Izložba u Kući Bukovac skreće pozornost na kompoziciju koju je sam Bukovac smatrao jednom od svojih najuspješnijih dekorativnih radnji, i uvodi nas u detalje teme i izvedbe ovog djela Vlaha Bukovca.

Na otvorenju izložbe su se prigodnim riječima posjetiteljima obratili ravnateljica Muzeja i galerija Konavala Antonia Rusković Radonić te autorica izložbe Lucija Vuković, a izložbu je otvorio Božo Lasić, načelnik općine Konavle.

Ovu izložbu u Kući Bukovac možete pogledati do 1. travnja 2019. godine.

Pročitajte još

POZNATA HRVATSKA KNJIŽEVNICA U GRADU Književna večer s Julijanom Matanović

Dulist

SVJETSKI DAN KAZALIŠTA U teatru dvije predstave

Dulist

PISANA KULTURNA BAŠTINA NA PAPIRU Izložba i predavanja na kampusu Sveučilišta u Dubrovniku

Dulist