Kultura

KRASI STROP TEATRA Izložba o Bukovčevom najuspješnijem dekorativnom djelu

Izložba ‘Vlaho Bukovac i dekorativne kompozicije: Strop kazališta u Dubrovniku’ otvorena je u subotu Kući Bukovac u Cavtatu.

Izložba predstavlja deset djela Vlaha Bukovca iz zbirke Kuće Bukovac u Cavtatu, od kojih se najveći broj po prvi put predstavlja javnosti. Skice u olovci i ulju nastajale su u Cavtatu krajem 1900. godine kao pripremne studije za reprezentativnu kompoziciju ‘Dvostruko krunisanje na nebu i zemlji’ koja je u siječnju 1901. godine montirana na strop dubrovačkog kazališta.

Tada je Bukovčevu dekoraciju, koja i danas krasi strop kazališta, razgledao velik broj Dubrovčana. Izložba u Kući Bukovac skreće pozornost na kompoziciju koju je sam Bukovac smatrao jednom od svojih najuspješnijih dekorativnih radnji, i uvodi nas u detalje teme i izvedbe ovog djela Vlaha Bukovca.

Na otvorenju izložbe su se prigodnim riječima posjetiteljima obratili ravnateljica Muzeja i galerija Konavala Antonia Rusković Radonić te autorica izložbe Lucija Vuković, a izložbu je otvorio Božo Lasić, načelnik općine Konavle.

Ovu izložbu u Kući Bukovac možete pogledati do 1. travnja 2019. godine.

Pročitajte još

PREDAVANJE SANJE ŽAJA VRBICA ‘Marko Rašica: po trnju do zvijezda i zaborava’

Dulist

Pogledajte izložbu ‘Orlando – simbol slobode’ uz besplatno stručno vodstvo

Dulist

Met Opera na velikom platnu Dvorane Visia

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija