Aktualno

KRAH ŠKOLSKOG SUSTAVA Učenici ne znaju ni hrvatski ni matematiku

KRAH ŠKOLSKOG SUSTAVA Učenici ne znaju ni hrvatski ni matematiku

Na ovogodišnjoj državnoj maturi čak 8800 maturanata nije uspjelo ostvariti minimalni prag prolaznosti, a koliko ih je od spomenutog broja službeno palo državnu maturu, bit će poznato u ponedjeljak, kada će Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje, zadužen za provedbu državne mature, objaviti konačne rezultate.

Ne znaju vlastiti jezik

U ukupan broj pristupnika koji nisu ostvarili prag na ispitima iz hrvatskog i matematike ulaze i učenici strukovnih škola i gimnazijalci, no samo gimnazijalci padaju državnu maturu. Naime, njima su obvezni ispiti državne mature jedini dokaz o završetku srednjoškolskog obrazovanja, a jedinica na jednom od obveznih predmeta automatski znači i nemogućnost upisa željenog fakulteta i obvezu ponavljanja državne mature, dok je za učenike strukovnih škola slika drukčija. Matura za njih ne znači službeni kraj srednjoškolskog obrazovanja pa jedinica iz obveznog predmeta na maturi može značiti tek lošiji ili nikakav plasman prilikom upisa na željeni fakultet.

– Rezultati se mijenjaju iz sata u sat i još nemamo službene rezultate državne mature. Bez obzira na promjene, svjedočimo trendu sve lošijeg uspjeha učenika na državnoj maturi, a ovogodišnji rezultati pokazatelj su niske razine znanja hrvatskog i matematike – kazala je tako za Večernji list Ivana Katavić, ravnateljica Centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja. Štoviše, rezultati mature u hrvatskom i matematici u suprotnosti su sa zaključenim odličnim ocjenama gimnazijalaca jer njih 14.147 iz cijele Hrvatske iz materinskog jezika imaju na kraju četvrtog razreda gimnazije zaključen odličan.

Više pročitajte ovdje.

Pročitajte još

Vodovod rješava alternativnu opskrbu Grada vodom

Dulist

OPREZNO POD DUBOM! Mnogi i dalje ignoriraju novu prometnu regulaciju

Dulist

Marita Kisić Kamić izložbom prikupila više od 1300 eura za Sigurnu kuću

Dulist