Natrag
15.2.2019 22:23

facebook

twitter

google

rss

dulist

Krah koalicije

4.1.2013 @ 9:37 Andrea Falkoni Račić Aktualno

Podijelite:

Kraj godine uvijek je odlična prilika za napraviti svojevrsnu inventuru događaja koji su obilježili minulih 365 dana. 

To je napravio i duList u svom tiskanom izdanju, izdvojivši po mišljenju redakcije 10 događaja koji su obilježili dubrovačku 2012. Deveto mjesto na našoj ljestvici zauzeo je krah koalicije pred kraj mandata:

Vladajuća koalicija u Gradskom vijeću koju čine SDP-HNS-HSU-HSLS i Nezavisna lista Pera Vićana konačno je i javno puknula. Prelomilo se sve na izboru dvaju ravnatelja ustanova u kulturi, kada je Pero Vićan još jednom partnerima demonstrirao vlastite mišiće i naveo ih, zbog proračuna dakako, da glasuju za njegove favorite.

Upro se tako Vićan svim silama smijeniti i Pera Šišu i Antuna Maračića iako je kandidatkinja za ravnateljicu UGD-a iz redova HNS-a., No, nije se javno libio govoriti protiv obojice sad već bivših ravnatelja. Pa iako su i ĐŠišu i Maračića podržala upravna vijeća njihovih ustanova na Gradskom vijeću dogodio se presedan. Mišljenje i struke i politike pogazio je Odbor za izbor i imenovanja te su dovedeni drugi kandidati. 

Vićanu je ucjena još jednom uspjela, proračun je prošao, Gradsko vijeće opstalo do svibnja 2013. i sad mu je svejedno hoće li i tko raskinuti koalicijski dogovor. A upravo je to učinio SDP nakon pobune u vlastitim redovima. Protiv Olge Muratti i njene odluke o podržavanju Vićanovih kandidata pobunio se dio njenog članstva, među njima i SDP-ov kandidat za gradonačelnika Niko Šalja.

Iako se, makar na tren, činilo kako će doći do smjene Muratti, preživjela je ona i ovaj potres. SDP je prema javnosti izašao ujedinjeno, s mlakim i nejasnim zaključcima. Ubuduće nikakve poteze i odluke neće donositi bez Nika Šalje. Kao da je to sad, u sutonu mandata i bitno. Kao da se sad bilo kakva učinjena šteta može popraviti… 

Komentari

O autoru: Andrea Falkoni Račić

Profesorica sam povijesti i etnologije, no igrom slučaja, ili sreće, nakon završenog studija počela sam raditi kao - novinarka. I u tom poslu, uz lijepe, ali i teške trenutke, ostala niz godina. Volim kad svojim radom pomažem ljudima velikog srca. U slobodno vrijeme, nije da ga baš imam, čitam, slušam, osluškujem...

Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana