Sport

KOŠARKAŠI NAJAVILI SEZONU ‘Ako se ukaže prilika za viši rang, probat ćemo je iskoristiti’

KOŠARKAŠI NAJAVILI SEZONU 'Ako se ukaže prilika za viši rang, probat ćemo je iskoristiti'

Košarkaški klub Dubrovnik predstavio je u ponedjeljak ujutro na taraci hotela Valamar Lacroma momčad za predstojeću sezonu 2018./19. u A-1 Hrvatskoj košarkaškoj ligi.

Podsjetimo, dubrovački sastav bio je prošle sezone uspješan u južnoj skupini A-2 HKL osvojivši 1. mjesto, a potom je na kvalifikacijskom turniru prvaka svih Drugih liga u Labinu sa sve četiri pobjede zgrabio mjesto u A-1 HKL, u kojoj ove sezone nastupa dvanaest klubova.

-Očekujem da budemo dobri, da zadovoljimo publiku i vratimo navijače na tribine. Zadovoljan sam sastavom. Bit ćemo više na okupu i imati bolje treninge. Za nijansu smo kvalitetniji nego lani. Vjerujem da možemo u gornji dom, a ako se ukaže prilika za nešto više mi ćemo je uzeti – riječi su trenera Željka Vreće, koji je uvjeren kako će mlađi igrači imati dosta prilika za dokazivanje, kao i lani.

-Naravno da to ovisi o svakom ponaosob da to zasluži. Na naše mlade igrače ozbiljno računamo kao dio ‘rostera’ i uvjeren sam da će imati dosta prostora – rekao je Vreća.

U ‘rosteru’ dubrovačkog sastava nekoliko je promjena. Klub su napustila lanjska pojačanja, Josip Boban vratio se u KK Alkar, a Stjepan Tešija u KK Zagreb, dok su pristigla tri igrača, od kojih dva već dobro poznata te jedno potpuno novo ime.

-Motiviran sam pomoći klubu da se vrati u Premijer ligu. To je bio prvi razlog mog povratka. Imamo mladu i kvalitetnu ekipu koja je to sposobna napraviti. Suparnicima smo nepoznanica, ali iskoristit ćemo svaku priliku kako bismo pokušali ući u Premijer ligu – rekao je 21-godišnji Dubrovčanin Petar Dubelj, 196 centimetara visoki bek šuter koji je potekao u gradu pod Srđem, a u protekle tri godine nastupao za tri različita kluba, Ribola Kaštela, Škrljevo i Student Mostar.

U Hercegovini je Dubelj ujedno dobio i najveću minutažu – odigrao je 29 utakmica, u startnoj petorci je bio u njih 22, u prosjeku je na parketu proveo 27,4 minute uz prosjek od 9,28 koševa.

-U Mostaru sam napredovao jer sam dobio dosta veliku minutažu. Skupio sam iskustvo igranja jakih utakmica – napomenuo je Dubelj.

-Možda su moja očekivanja veća od ostalih, Volio bih opet igrati Premijer ligu. Sezona je duga, u ligi je još jedanaest ekipa, a tek u prvih nekoliko utakmica ćemo vidjeti tko je ozbiljan pretendent – izjavio je još jedno pojačanje i povratnik, 26-godišnji Šibenčanin Nikola Došen, 196 centimetra visoki razigravač koji je u dresu KK Dubrovnika nastupao u sezoni 2011./12. (odigrao 27 utakmica uz prosjek 25,1 minuta i 7,44 koševa), a potom igrao u dalmatinskom A-1 ligašima GKK Šibenik, Ribola Kaštela i Jolly Jadranska Banka. Statistički je puno bolje nastupao u Kaštelima, gdje je u tri sezone imao prosjek od 13 koševa po utakmici.

Inače, Došen je na NBA draftu 2013. godine ostao neizabran, a vlasnik je dviju brončanih medalja, s U18 reprezentacijom na Europskom prvenstvu 2008. te sa U19 reprezentacijom na Svjetskom prvenstvu.

Uz Dubelja i Došena, pridošlica je i 19-godišnji Ivan Španjić, 205 centimetara visoki centar ponikao u KK Splitu, koji je u prošloj sezoni nastupao za KK Mislav.

-Ostvarili smo ciljane transfere, doveli smo igrače koje smo htjeli. Imamo bolju ekipu nego lani. Želimo stabilno krenuti u sezonu i ako se ukaže i mala prilika za veći rang sigurno ćemo je probati iskoristiti. Liga je vrlo zahtjevna, putujemo diljem Hrvatskoj, sigurno će biti teže nego lani, ali naši su igrači na to navikli i to nam ne bi trebao biti problem – smatra šef struke KK Dubrovnik Darko Kunce, od ove sezone i pomoćni trener prvog sastava.

-Pokriveni smo po svim pozicijama, posebno na mjestima gdje smo lani imali problem. Možda ćemo imati nedostatak visokih igrača, ali se ne mora pokazati bitnim nakon što smo doveli Ivana Španjića. Naši mladi igrači su godinu dana stariji i iskusniji. Spoj kvalitete i mladosti za dobar rezultat – ustvrdio je Kunce te se osvrnuo na problem s infrastrukturom.

-Zadovolji smo sa statusom seniorskog sastava, ali kad gledamo cjelinu, nažalost ne možemo sve ‘pokriti’ s postojećm infrastrukturom. ‘Krpamo’ se po školskim dvoranama i moram se zahvaliti osnovnim školama koje za nas imaju razumijevanja. Na žalost to su sve termini nakon nastave pa imamo sužen manevarski prostor. Minimum standarda koji Dubrovnik mora imati je nogometni stadion s atletskom stazom i sportska dvorana. Nadamo se tome u što skorije vrijeme – rekao je Kunce.

-Ova godina nam je financijski teška, prvenstveno do kraja godine. Uvijek se u tom razdoblju mučimo kako zatvoriti financijsku konstrukciju. Klub nije nikome dužan, a s tom ćemo politikom i nastaviti. Grad Dubrovnik pokriva dvije trećine naših rashoda, a mi ostatak. Razgovarali smo s 4-5 potencijalnih sponzora i svi su pozitivno reagirali. Do kraja rujna očekujemo to riješiti da budemo mirni do 2019. godine. U 2019. godini, zbog prelaska u viši rang, očekujemo dodatni dio sredstava iz proračuna Dubrovačkog saveza športova, čime bismo pokrili dio ove sezone te, ovisno o rezultatu, pripremili iduću sezonu. Sredstva Grada Dubrovnika nam nisu dovoljna jer igramo ligu na državnoj razini, a naravno da i prvoligaški igrači zahtjevaju određeni novac za troškove i premije. Siguran sam da ćemo ovu godinu uspješno financijski konsolidirati, kako bismo u idućoj nastavili raditi bez dugova – istaknuo je novi predsjednik KK Dubrovnik Božo Koprivica, koji je u kratkim crtama opisao očekivanja uprave.

-Dotacija iz gradskog proračuna početkom godine nam dijelom stvara I problem, jer pola sezone počinjemo s proračunom od lani, kad smo bili drugoligaš. Zato nam je bitno dogovoriti suradnju sa sponzorima.

-Ne poznamo još uvijek kvalitetu svih suparnika jer se još nisu svi ‘posložili’. Očekujemo borbi pa ćemo vidjeti kako će krenuti sezona. Struka će odlučiti hoćemo li se zadovoljiti s ovim sastavom ili su nam potrebna pojačanja. Imamo dobru ekipu, čak možda i bolju nego lani – rekao je Koprivica, ocijenivši rad s mlađim kategorijama vrhunskim.

-U posljednje 3-4 godine mlađi kadeti i kadeti osvajaju treća, četvrta i peta mjesta u državi. Imamo problem termina, ali to nekako uspijemo dogovoriti sa školama. Koliko se dobro radi dokaz je što će u prvom sastavu biti 6-7 kadeta i juniora. Na koncu, osim Španjića iz Mislava te Režića koji je možemo reći naš, svi ostali su iz Dubrovnika ili su već igrali za naš klub – izjavio je Koprivica.

Dodao je kako KK Dubrovnik ove godine neće igrati Jedinstvenu kadetsku ligu, a tek treba vidjeti hoće li drugi sastav nastupati u Trećoj ligi.

Dubrovački košarkaši sezonu otvaraju utakmicom 1. kola u subotu 6. listopada u 16 sati u Gospinom polju protiv starog poznanika Sonik Puntamike.

Pročitajte još

Pituri osvojili Kup Hrvatske!

Dulist

Jakov Bjeloš, Marino Maslać i Bruno Šimunović u dresu Hajduka osvojili međunarodni turnir

Dulist

HRVATSKI KUP STOLNOG TENISA ‘Pituri’ pobjedom protiv zagrebačkog Marathona prošli u finale

Dulist