Koronavirus u Hrvatskoj

KORONAVIRUS U HRVATSKOJ Novooboljelo 60 osoba, dva pacijenta preminula

KORONAVIRUS U HRVATSKOJ Novooboljelo 60 osoba, dva pacijenta preminula

U utorak u 14 sati Nacionalni stožer cvilne zaštite predstavio je najnovije podatke o borbi protiv pandemije koronavirusa u Hrvatskoj.

– Imamo 60 novooboljelih, što daje ukupan broj od 1282. Prosječna je dob 48,13 godina te imamo 51 posto oboljelih muškaraca i 49 posto žena. Nažalost od jučer su preminule dvije osobe. Jedan muškarac u Šibeniku (1929.) i drugi u Zagrebu (1974.). Na respiratoru je 35 bolesnika. Imamo 352 hospitaliziranih i 167 izliječenih – rekao je ministar zdravstva Vili Beroš i čestitao medicinskim djelatnicima Međunarodni dan zdravlja.

Osoba 1974. godišta, rekla je Alemka Markotić, nije imala kronične probleme.

– Nije pravilo da mlađi teško oboljevaju i ima izuzetaka. Čuvajte se jer nije nitko imun na teški oblik bolesti – poručila je ravnateljica Klinike za infektivne bolesti ‘Dr. Fran Mihaljević’. U klinici, objasnila je, još su četiri pacijenta na respiratoru koja, također, ne pate od kroničnih oboljenja i ne spadaju u stariju populaciju. Preminulom su posljednjih nekoliko dana prestala funkcionirati pluća te ga nije mogao spasiti respirator.

Markotić je usput objasnila da se razmišlja i o liječenju krvnim serumom iz stanica ljudi koji su bolest savladali. No, to nije jednostavno jer mora postojati dovoljan broj onih koji su voljni darovati plazmu, a njom se usput prenosi čitav niz mikroorganizama. Čekat će se na upute struke te je nužno istaknuti kako takva vrsta terapije nije namijenjena za sve pacijente.

U čestitci Međunarodnog dana zdravlja pridružio se ravnatelj HZZJZ koji je ukazao na požrtvovnost medicinskog osoblja kojih je od koronavirusa zaraženo 172. Naglasio je da preminule osobe koje su umrle od zaraze ne treba kremirati već se mogu i pokopati. Osvrnuo se i na maske za koje je rekao da je bolje da se češće nose i nakon prestanka epidemije.

Predsjednik stožera Davor Božinović govorio je o otvaranju tržnica. Za to će biti potrebno zadovoljiti sve preduvjete i tek će se onda donijeti odluka. Svakako, gradovi, općine i županije se kreću u tom smjeru.

Novinare je zanimalo je li istina da djeca koja se vaginalnim putem rode od COVID-19 zaraženih majki i sama obole od koronavirusa te da je bolje podvrgnuti rodilje carskom redu. Ministar Beroš je odogovorio da ta praksa još nije uvriježena te će se ona donijeti ako to odobri Svjetska zdravstvena organizacija.

Capak je kazao kako do sada nismo imali prodora u staračke domove što je najvažnije. Slučajevi koji su se dogodili u bolnicama su pod kontrolom. Iznio je kako je najviše novooboljelih u Splitsko-dalmatinskoj županiji.

Pročitajte još

U Hrvatsku stiže milijun doza cjepiva protiv omikrona

Dulist

EPIDEMIOLOG KAIĆ O KORONAMJERAMA ‘One nam više ne trebaju’

Dulist

Capak otkriva hoće li se vratiti mjere zbog porasta oboljelih od koronavirusa

Dulist