Vaše vijesti

Korizma u Primorju nekad i danas

Nakon poklada, stigla je i čista srijeda – Pepelnica, početak korizme. Stariji se Primorci sjećaju kako je nekad bilo u korizmi.

Na završne poklade, to jest u utorak uoči Pepelnice, prekidale su se sve vrste zabave, a to je na ovom području bilo kolo Linđo.

Linđo se prekidao u utorak negdje iza deset sati navečer i onda je bila takozvana "povečera" koja je trajala do ponoći. Iako se prema crkvenim propisima moglo jesti meso u sve dane osim petka, u Primorju se nije jelo meso od završnih poklada do Uskrsa.

U korizmi se nisu čule nikakve druge pjesme osim što se pjevala "Muka Gospodinova" ili "Gospin plač", te ostale korizmene pjesme. O nikakvoj vrsti zabave nije bilo ni govora.

Međutim sve ovo je postupno popuštalo, pa ne samo da se jede meso za vrijeme korizme, nego se čak pripremi i pokoja zabava i kolo. Jednom riječju, u Primorju ni traga onom nekadašnjem korizmenom vremenu – korizmenih običaja i propisa ostalo je malo.

Ali ipak, bar na crkvenom planu, korizmeno vrijeme doživljava se kao vrijeme pokore. Tako se između ostalog u župnim crkvama obavljaju pobožnosti križnog puta. To se obično radi prije nedjeljne mise. Svećenik sa ministrantima ide od postaje do postaje i tako obiđe svih četrnaest postaja. Pred svakom postajom moli se i pjeva za to određene molitve i napjeve, pri čemu mu se pridružuju svi nazočni vjernici.

Pročitajte još

MARKO MUJAN Bijeli labudovi Dubrovnika

Dulist

BEZOBRAZLUK NA CESTI Zakrčio Vojnović kamionom

Dulist

STANARI SE BUNE Još jedan primjer nepropisnog parkiranja na Pločama

Dulist