Natrag
23.2.2019 14:02

facebook

twitter

google

rss

dulist

Korizma u Primorju nekad i danas

14.2.2013 @ 13:53 Baldo Marunčić Vaše vijesti

Podijelite:

Nakon poklada, stigla je i čista srijeda – Pepelnica, početak korizme. Stariji se Primorci sjećaju kako je nekad bilo u korizmi.

Na završne poklade, to jest u utorak uoči Pepelnice, prekidale su se sve vrste zabave, a to je na ovom području bilo kolo Linđo.

Linđo se prekidao u utorak negdje iza deset sati navečer i onda je bila takozvana "povečera" koja je trajala do ponoći. Iako se prema crkvenim propisima moglo jesti meso u sve dane osim petka, u Primorju se nije jelo meso od završnih poklada do Uskrsa.

U korizmi se nisu čule nikakve druge pjesme osim što se pjevala "Muka Gospodinova" ili "Gospin plač", te ostale korizmene pjesme. O nikakvoj vrsti zabave nije bilo ni govora.

Međutim sve ovo je postupno popuštalo, pa ne samo da se jede meso za vrijeme korizme, nego se čak pripremi i pokoja zabava i kolo. Jednom riječju, u Primorju ni traga onom nekadašnjem korizmenom vremenu – korizmenih običaja i propisa ostalo je malo.

Ali ipak, bar na crkvenom planu, korizmeno vrijeme doživljava se kao vrijeme pokore. Tako se između ostalog u župnim crkvama obavljaju pobožnosti križnog puta. To se obično radi prije nedjeljne mise. Svećenik sa ministrantima ide od postaje do postaje i tako obiđe svih četrnaest postaja. Pred svakom postajom moli se i pjeva za to određene molitve i napjeve, pri čemu mu se pridružuju svi nazočni vjernici.

Komentari

O autoru: Baldo Marunčić

Diplomirani novinar i magistar struke odnosa s javnošću sa žutim pojasom iz karatea. Fanatik trivije, šahovski kibicer i zaljubljenik u ukusnu domaću hranu i svoj Grad. Ne podnosi nepravdu i smatra kako novinarstvo treba biti oružje protiv te nepogode.

Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana