Natrag
20.4.2019 07:19

facebook

twitter

google

rss

dulist

KORISNE INFORMACIJE Kako ptice hraniti zimi?

25.2.2018 @ 13:24 Dulist Zanimljivosti

Podijelite:

S povratkom zime i ptice će trebati pomoć.

Zimi, kada su njihova prirodna staništa okovana snijegom i ledom, pticama nije lako pronaći hranu. Postoje oprečna mišljenja o tome treba li ptice hraniti zimi ili pak ne. Ptice uspješno preživljavaju zime i bez ljudske pomoći, a hranjenje ptica narušava prirodni odabir, pri čemu preživljavaju samo najotpornije jedinke. Ipak, danas je većina ptica ugrožena zbog utjecaja čovjeka: gubitka staništa, zagađenja vodenih tokova… Te im je pomoć sve potrebnija, poručili su iz Prirodoslovnog muzeja Metković i napisali na kako i čime hraniti ptice zimi o čemu možete pročitati u idućim recima.

Kako ptice hraniti zimi?

– Ako krenete hraniti ptice, osigurajte im hranu svakodnevno jer će maleni prijatelji brzo početi računati na vaše obroke. Kad jednom započnete hranjenje, morate ih onda hraniti dok snijeg ne okopni ili dok ne zatopli. Ako ih naviknete na obroke u hranilici pa potom zaboravite staviti hranu, dovest ćete ih u opasnu situaciju jer možda više neće stići na vrijeme pronaći prirodni izvor hrane.
– Kad temperatura poraste iznad 10 stupnjeva, možete smanjiti količinu hrane i ‘prisiliti’ ptice da se malo pomuče i potraže prirodne izvore hrane.
– Najbolje je svakodnevno stavljati manje količine hrane, a mokru ili smrznutu hranu treba ukloniti iz hranilica.
– Kad se voda zamrzne pri niskim temperaturama, uz hranu je potrebno osigurati i vodu. Pojilica može biti obična plastična boca, tanjurić od tegle za cvijeće ili slična posudica u koju je potrebno uliti mlaku vodu.
– Ptice hranite na mjestima koja su sigurna od njihovih prirodnih neprijatelja – mačaka. Izbjegavajte grmove, niske stupove i hranjenje ptica na zemlji, ako u blizini šeće puno mačaka.
– Hranilice je najbolje puniti navečer jer prvi gladni posjetitelji stižu već ranom zorom.
– Možete hraniti ptice zimi u vrtu, voćnjaku, ali i u stanu s balkonom tako da učvrstite hranilicu s vanjske strane ograde balkona.
– Hranilicu možete kupiti, sami izraditi uz malo truda ili ptice možete hraniti posipanjem hrane po tlu.

Čime ptice hraniti zimi?

– sjemenke (obavezno nepržene i nesoljene): suncokreta, prosa, bundeve, orasi, kikiriki, kukuruz, gotova smjesa hrane za papige ili kanarince
– životinjske masti: goveđi loj ili nesoljena svinjska mast
– svježe ili sušeno voće: najbolje jabuka i suhe smokve
– ostaci iz kuhinje: kuhana riža, kuhani kukuruz, tjestenina.

Nikako nemojte hraniti ptice kruhom, pogotovo ne svježim jer mogu uginuti od njega. Pišući o zimskom hranjenju Hrvatsko društvo za zaštitu ptica i prirode, navodi kako ptice ne mogu probaviti kruh. Jedući ga mogu oboljeti, a čak i uginuti.

Najbolje je pticama ponuditi razne vrste hrane za potrebe različitih vrste ptica.

Foto/Izvor: Prirodoslovni muzej Metković

Komentari

O autoru: Dulist


Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana