DuList IN

‘KORČULANSKE PJATANCE’ Drugo izdanje proljetnog festivala hrane i vina!

'KORČULANSKE PJATANCE' Drugo izdanje proljetnog festivala hrane i vina!

U Korčuli i okolnim mjestima od 27. travnja do 5. svibnja održat će se drugo izdanje proljetnog festivala hrane i vina Korčulanske Pjatance u ogranizaciji istoimene udruge koja okuplja renomirane korčulanske ugostitelje.

Zvučna imena korčulanske gastro scene, restorani Adio Mare, Aterina, Barić, Filippi, Korčula De la Ville, LD Restaurant, Marco’s, Nonno, Radiona, Konoba Maha i pupnatska Konoba Mate te proizvođač ekoloških, tradicionalnih proizvoda OPG Eko škoj, ujedinili su se, pomalo vizionarski, u Udrugu Korčulanske Pjatance kako bi kroz raznolike ponude hrane i pića predstavili spoj tradicionalnog i modernog u harmoniji sezonskih blagodati jadranskih vrtova ispod i iznad površine mora.

Vrlo uspješno prošlogodišnje izdanje festivala osiguralo je temelje za nove kreativne jelovnike osmišljene posebno za ovu prigodu koje će se izmjenjivati na korčulanskim trpezama spomenutih restoranapo promotivnim cijenama, ali i brojne radionice s gostujućim poznatim imenima hrvatskog kulinarstva poput chefa Davida Skoka ili slastičarke Petre Jelenić.

U tek 12 kilometara udaljenosti od Korčule, preko živopisnog naselja Žrnova do šarmatnog sela Pupnata, Michelin, najprestižniji globalni gastronomski vodič i sinonim za kulinarsku izvrsnost, podijelio je čak tri preporuke (LD Restaurant, Filippi i Konoba Mate). U želji da domaćim, ali i fureštim bonkulovićima serviraju stoljetne gurmanske tradicije grada i otoka, ovogodišnje izdanje festivala predstavit će se bogatijim programom oslanjajući se na promociju otoka i raznolikosti njegove ponude, promociju tradicionalne recepture na moderan način u želji da se pridonese lokalnoj zajednici definiranjem Korčule kao jedinstvene gatstronomske i enološke destinacije.

Proljetni termin održavanja manifestacije nametnuo se kao najlogičnije rješenje s obzirom na bogatstvo sezonskih namirnica koje dozrijevaju dosežući svoj kvalitativni vrhunac upravo u ovo doba godine. Dva zajednička nastupa svih sudionika festivala, svečano otvaranje na lokalnoj tržnici Rotondi 27. travnja i zatvaranje festivala na Šetalištu Petra Kanavelića uz domaćinstvo restorana Nonno, Filippi i LD Restauranta, pokazat će i humanitarni karakter festivala budući da će prikupljena sredstva donirati za kupnju uređaja Crp/streptokok analizatora za potrebe otočana.

Ali najviše, probudi nas proćuliće na pjatu s mladin bižima i bobon, mladon kapulon i crncima, ulovljenima u smrčon okićenu vršu, k’o u škuribandi. Zavonja motar, kaduja, ružmarin i kapare k’o davno ispričane priče – za najavu prvih Korčulanskih Pjatanci napisao je poznati vinar Luka Krajančić.

Pročitajte još

‘UZALUD TI SVE’ Doris Kosović i Mia Dimšić izbacile zajedničku pjesmu

Dulist

[FOTO] Brojni ljubitelji kamenica uživaju u Malom Stonu, pogledajte koga smo ‘uhvatili’!

Dulist

RESTORAN ORSAN Već od subote tradicionalni klasici i noviteti u prepoznatljivom ambijentu

Dulist