Županija

KORAK BLIŽE REALIZACIJI U 2019. trebao bi se odabrati izvođač radova na Lučinom razdolju

KORAK BLIŽE REALIZACIJI U 2019. trebao bi se odabrati izvođač radova na Lučinom razdolju

U društvu suradnica zamjenice župana Žakline Marević i ravnateljice razvojne agencije DUNEA, župan dubrovačko-neretvanski Nikola Dobroslavić u petak u Palači Ranjina predstavio je učinke sjednice Vlade RH održane krajem siječnja u Dubrovniku kad su doneseni zaključci te odobreni projekti ukupne vrijednosti od četiri i pol milijarde kuna od posredne važnosti za naše područje.

– Sama činjenica da je sjednica održana u Dubrovniku svjedok je kako Vlada ima razumijevanja za problematiku naše županije – rekao je župan i izdvojio 12 projekata koji su se ionako pronašli na popisu onih strateških još u trenutku kad je vladajuća garnitura u na čelu s Dobroslavićem 2009. preuzela palicu.

Riječ je, među ostalim, o brzoj cesti Zračna luka – Dubrovnik – Osojnik, poveznici Osojnik – Pelješki most, Pelješki most – čvorište Metković, potom pelješka cesta Brijesta – Perna sa zaobilaznicom Orebić, ulaganjem u lučku infrastrukturu (Ploče, Perna, Puntin, Prigradica, Vela Luka, Trpanj, Polačište, Luka Donje čelo i Ubli), zaštita doline Neretve od zaslanjenja što podrazumijeva njeno navodnjavanje i izgradnja Centra za gospodarenje otpadom Lučino razdoblje.

Upravo ono bilo je ‘kamenom smutnje’ između Županije i prijašnjih ministara za zaštitu okoliša pa su njegovu realizaciju, poručio je župan Dobroslavić, svjesno opstruirali Mirela Holy i Slaven Dobrović. U međuvremenu je donesena studija izvodljivosti te se očekuje ocjena JASPERS-a. Ako sve prođe po planu, ove godine trebao bi se potpisati ugovor o financiranju, slijedom toga ishoditi lokacijska dozvola i raspisati natječaj za izvođenje radova.

Također, od neprijeporne važnosti je zaživljavanje dnevne bolnice u Metkoviću. Na upit je li svjestan negodovanja tamošnjeg stanovništva koji su najavili skori prosvjed čime bi zaustavili promet na nekoliko sati, Dobroslavić je kazao kako treba sagledati realne mogućnosti.

– Mi smo već odavno vidjeli kako Neretva nema u cijelosti zadovoljavajuću zdravstvenu zaštitu. Prije par godina smo pokrenuli projekt dnevne bolnice u Metkoviću. On je danas pred realizacijom. Vlada je donijela odgovarajuće odluke. Napravili smo projektnu dokumentaciju, dobili smo građevinsku dozvolu, zgradu za njen smještaj i osigurali sredstva iz EU fondova. Dogovorili smo s Domom zdravlja i hitnom medicinom u Metkoviću te koncesionarima kako poboljšati sadašnje stanje. Omogućili smo pripravnost laboratorija, osniva se vikend dežurstvo u Opuzenu koje će pokrivati čitavo područje, nabavljaju se uređaji koji do sad nisu bili u upotrebi te smo ne čekajući završetak obnove zgrade pokrenuli gostovanja dubrovačkih specijalista kao buduće uhodavanje – zaključio je.

Uz navedene izdvojeni su projekti koji podrazumijevaju financiranje Osnovne škole u Cavtatu, mehanizme integriranih teritorijalnih ulaganja na području Dubrovnik i okolnih jedinica lokalne samouprave, intervencijski plan za Neretvu, početak davanja u koncesiju turističkih zona na Lastovu – Jurjeva luka i Marina Kremena.

Pročitajte još

Vodovod osigurao bolju vodoopskrbu Dubrovačkog primorja

Dulist

PRIDRUŽITE SE Trening prepoznavanja ptica na Neretvi

Dulist

[FOTO] MODELARSKA LIGA Županijsko natjecanje mladih tehničara

Dulist