Natrag
21.3.2019 02:44

facebook

twitter

google

rss

dulist

Konji u vrtu Rektorata

28.9.2011 @ 21:56 Dulist Kultura
24;24

Podijelite:

Izložba skulptura “Chevaux 9909” hrvatskog akademskog kipara Hrvoja Dumančića, otvorena je večeras u vrtu dvorca Crijević- Pucić. Autor je predstavio svoje konjičke skulpture u bronci i aluminiju.

Izložene su i dvije instalacije u terakoti, koje su bile kandidirane i nagrađivane na međunarodnim izložbama u Francuskoj, Engleskoj i SAD-u, a nastale su posljednjih deset godina. Postavljanje izložbe realizirano je na inicijativu francuskog grada Rueil Malmaisona, s kojim je Dubrovnik početkom 2011. godine potpisao Povelju o bratimljenju. U sklopu međunarodne kulturne suradnje između tih dviju gradova nastala je i ova izložba, pa su konjičke skulpture Hrvoja Dumančića bile izložene i u Rueil Malmaisonu u svibnju ove godine. Tom prigodom kipar je tom francuskom gradu poklonio dio skulpture koja se sačinjavala od dva konja u igri, dok je drugi dio skulpture večeras uručen gradu Dubrovniku.

Hrvoje Dumančić nagrađivani je umjetnik, posebno se zauzima za popularizaciju umjetnosti sa motivima konja, a nedavno je u u londonskoj Mall Galleries osvojio i prvu nagradu za najbolju skulpturu na međunarodnoj izložbi “Konji u umjetnosti”. Inače, ovom kiparu, koji se aktivno bavi i  konjičkim sportom, konji su ljubav iz djetinjstva, pa ih je kao motiv odlučio prenijeti u svoju umjetnost. Također, Grad Dubrovnik otkupio je jednu od njegovih skulptura, koja će svoje mjesto naći u fundusu gradskog muzeja. Izložbu u organizaciji Grada Dubrovnika, Dubrovačkih ljetnih igara i Sveučilišta u Dubrovniku otvorili su dubrovački gradonačelnik Andro Vlahušić i zamjenik gradonačelnika Rueil Mailmaisona Francois Le Clac'H, a može se pogledati do 2. listopada.

Komentari

O autoru: Dulist


Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana