Zanimljivosti

KONFLIKTI NA POSLU Što ne trpimo i zašto se svađamo?

KONFLIKTI NA POSLU Što ne trpimo i zašto se svađamo?

Loš dan, naporan šef, brbljav kolega… Ponekad je dovoljna sitnica da dođe do konflikta, makar i na radnome mjestu. Ili?

U anketi provedenoj na više od 3000 ispitanika portal MojPosao je istražio ulaze li Hrvati u konflikte na radnome mjestu i ako da, s kim?

Više od polovice ispitanika (55 posto) priznaje da na poslu ulaze u konflikte dok preostalih 45 posto to ne radi. Od ispitanika koji ulaze u konflikte na poslu, većina se najčešće sukobljava s kolegama (25 posto). Razlozi su mnogostruki: od ljubomore radi podjele posla i visine plaće do nepoštivanja drugih i gledanja vlastitih interesa.

Ispitanici se također sukobljavaju s kolegama ‘koji izbjegavaju rad’ te radi ‘propusta u obavljanju posla’.
-Ne shvaćaju koliku količinu posla odradim te se njima uvijek treba izlaziti u susret – kaže jedan od ispitanika, dok drugi ironično komentira kako ‘voli timski rad’.

Ništa bolje ne prolaze ni šefovi s kojima se najčešće sukobljava 23 posto ispitanika. Ispitanici se najčešće sukobljavaju sa šefovima jer su ‘picajzle’, ‘autoriteti bez pokrića’, ali i zato jer misle da njihovim šefovima ‘nedostaje stručnog znanja’.
-Konflikt je isključivo zbog plaće jer šef kaže da je iznimno zadovoljan mojim radom, a nema nikakve nagrade. Osjećam se kao budala i nemotivirano pa ‘pucam’ na svaki dodatni zahtjev – priznaje jedan od ispitanika.

S klijentima u konflikte ulazi 6 posto ispitanika. Kao razlog ističu sukobe oko cijene proizvoda ili usluga ili općenito ‘rad s ljudima’.

Na popisu drugih osoba s kojima ulaze u konflikte 1% posto ispitanika navelo je kupce, izvođače radova tajnicu te zaposlenike. Naime, u ovoj skupini našla se i jedna šefica koja kaže da u konflikte najčešće ulazi ‘s ljudima kojima je nadređena’.

Pročitajte još

I OTAC VLAHA BUKOVCA UZGAJAO DUDOV SVILAC ‘Ćaće je uza me čuvao bube’

Dulist

Marita Kisić Kamić izložbom prikupila više od 1300 eura za Sigurnu kuću

Dulist

NA DANAŠNJI DAN Prije 150 godina rođena Ivana Brlić Mažuranić

Dulist