Natrag
15.12.2018 04:12

facebook

twitter

google

rss

dulist

KONFERENCIJA ‘POD PRITISKOM’ ‘Nećemo čuvati te spomenike da bi ih turisti samo slikavali. Grad mora biti živ, a ne muzej’

15.11.2018 @ 14:47 Dulist Županija

Podijelite:

Konferencija ‘Pod pritiskom’ o problemima Dubrovnika kao lokaliteta svjetske baštine otvorena je u četvrtak u sklopu 10. Susreta zavoda za prostorno uređenje jadranskih županija odvija u Sveučilišta u Dubrovniku.

Župan Nikola Dobroslavić istaknuo je na otvaranju konferencije kako baštinu treba čuvati, ali i omogućiti normalan život građana u dodiru s njom.

-Kulturna baština je naše bogatstvo i dio identiteta. Moramo je očuvati, ali moramo imati na umu da je ona nastala od ljudi i bila u funkciji života i to treba biti u budućnosti. Mora se naći mjera u očuvanju baštine i osiguranja života i novih radnih mjesta. U Dubrovniku živimo na kulturnoj baštini koja nam je ostavljena, ali moramo osigurati dnevni život. Prije nekoliko dana sam vidio djecu kako se igraju loptom ispred crkve sv. Vlaha. O tome govorim, nećemo čuvati te spomenike da bi ih turisti samo slikavali, Grad mora biti živ, a ne muzej – rekao je župan Dobroslavić.

Ravnateljica županijskog Zavoda za prostorno uređenje Marina Oreb istaknula je kako je, za razliku od zakonom zaštićene baštine koja je pod nadzorom konzervatora, evidentirana baština koja se štiti smjernicama prostornog plana vrlo često slabo kontrolirana te je ostavljena na svijest građana.

-Stalan je pritisak da se obuhvat zaštite suzi, a uvođenjem tzv. buffer zone zaštitit ćemo sliku grada. Jer Dubrovnik nisu samo gradska jezgra, već i okruženje, koji zajedno čine iznimnu univerzalnu vrijednost -rekla je Oreb.

Deseto izdanje Susreta zavoda za prostorno uređenje jadranskih županija, na kojem sudjeluju predstavnici Hrvatskog zavoda za prostorni razvoj, Ministarstva kulture te Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja, od 14. do 16. studenog organizira Zavod za prostorno uređenje Dubrovačko-neretvanske županije

Komentari

O autoru: Dulist


Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana