Natrag
26.3.2019 21:57

facebook

twitter

google

rss

dulist

Konferencija o vodnim resursima

17.10.2011 @ 15:35 Baldo Marunčić Aktualno

Podijelite:

Šesta po redu bijenalna konferencija Globalnog fonda za okoliš (GEF) održava se od 17. do 20. listopada u Dubrovniku.

 Konferencija će se obilježiti rezultati u zaštiti vodnih resursa planete Zemlje ostvarenih tijekom protekla dva desetljeća u okviru GEF-ovog programa Međunarodnih voda, kao i raspraviti o održanju kvalitetnih rezultata i u budućnosti. Ukupno 149 zemalja aktivno je uključeno u suradnju kroz GEF i njegovih deset agencija.

"Impresioniran sam važnošću obavljenog posla kroz sastanke u okviru portfelja Međunarodnih voda, kao i time u kolikoj se mjeri izgradilo povjerenje među nizom zemalja koje zajednički rade na osiguranju svoje budućnosti, a mi smo doista počašćeni činjenicom da GEF značajno pomaže u ispunjavanju tih ciljeva", rekao je Andre LaPerriere, zamjenik direktora Globalnog fonda za okoliš u Washingtonu.
 
"Hrvatska dijeli većinu voda sa susjednim zemljama, posljedica čega je međunarodna suradnja po pitanju vodnoga gospodarstva, što je i odrednica hrvatske vodne politike", objašnjava Zdravko Krmek, državni tajnik u Ministarstvu regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva. "Ta suradnja se, među ostalim, sastoji od zajedničkih projekata kojima GEF i slične organizacije pružaju značajnu stručnu i financijsku pomoć. Hrvatska u ovom procesu ozbiljno shvaća svoju ulogu u proaktivnom pristupu vodnim pitanjima, u cilju postizanja održivog upravljanja vodama, bilo da se radi o globalnim pitanjima ili pitanjima lokalne zajednice."
 
Trenutno u Hrvatskoj postoji šest ključnih projekata koji se provode uz potporu GEF-a. U suradnji sa Svjetskom bankom u Hrvatskoj, provedba dva ključna projekta (Projekt zaštite od onečišćenja voda u priobalnom području te Projekt upravljanja Neretvom i Trebišnjicom) značajno će smanjiti onečišćenje voda u priobalnom području Hrvatske. 
 
Projekt upravljanja Neretvom i Trebišnjicom važan je i za Hrvatsku i za susjednu Bosnu i Hercegovinu, budući da će se provedbom tog projekta poboljšati upravljanje prekograničnim vodnim resursima obiju rijeka. Projekt, također, pridonosi nadzoru nad onečišćenjem putem prioritetnih ulaganja u pročišćavanje otpadnih voda, a uključuje i razvoj navodnjavanja te sprječavanje prodora slane vode. Projektom se zagovara i aktivno uključenje javnosti u planiranje i donošenje odluka.

Komentari

O autoru: Baldo Marunčić

Diplomirani novinar i magistar struke odnosa s javnošću sa žutim pojasom iz karatea. Fanatik trivije, šahovski kibicer i zaljubljenik u ukusnu domaću hranu i svoj Grad. Ne podnosi nepravdu i smatra kako novinarstvo treba biti oružje protiv te nepogode.

Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana