Hrvatska

KONCESIJE PLAŽA Nitko vam ne može zabraniti ili naplatiti kupanje

Banje kupanje

Ministarstvo turizma donijelo je Nacionalni program upravljanja i uređenja morskih plaža prema kojem su plaže podijelili na 14 tipova.

Kako Index doznaje program će provoditi županije i jedinice lokalne samouprave koje mogu plaže davati pod koncesiju ili ih pak sami tematski preurediti. Međutim, Ministarstvo im ovaj program nudi kao mogućnost, a ne obavezu tako da će oni sami odlučiti hoće li ga i provoditi.

Ovaj Nacionalni program predviđa da primjerice u slučajevima plaže sa zabavnim sadržajima za mlade očekivana nosivost kapaciteta (tj. osigurani prostor) treba iznositi 5 kvadrata po osobi, adrenalinske plaže 10 kvadrata, romantične plaže čak 15 kvadrata po osobi itd.
-Nikome neće biti zabranjen ulaz na plažu. Ona je javno dobro i neće biti naplaćivanja ulaza na nju. Teza je ako ljudima ponudimo više uređenih plaža da će se glavne plaže rasteretiti. Tako je zamišljeno da party plaža prima više ljudi nego naprimjer plaža za parove ili eko plaža, a i dalje će postojati divlje plaže – rekla je Eva De Zan, glasnovornica Ministarstva, za Index.

Dodaje kako je u interesu svakog koncesionara i jedinice lokalne samouprave, tj. turističke destinacije osigurati kupačima određeni standard, a više pročitajte na Indexu.

Pročitajte još

Isplata povrata poreza počinje 2. svibnja

Dulist

NADZOR BRZINE Postavlja se 110 novih kućišta i skoro 40 kamera diljem Hrvatske

Dulist

MILANOVIĆ SE ZAHVALIO GLASAČIMA ‘Do kraja ću se držati slova i duha hrvatskog Ustava’

Dulist