Kultura

KONCERT U DVORU Alogna i Frey u nastavku glazbenog programa 67. Igara

KONCERT U DVORU Alogna i Frey u nastavku glazbenog programa 67. Igara

Violinist Davide Alogna i pijanist Alexander Frey nastavljaju bogati glazbeni program ovogodišnjih Igara, nastupom u atriju Kneževa dvora u petak, 29. srpnja s početkom u 21:30, s djelima velikih svjetskih majstora: Bacha, Mozarta, Brahmsa, Čajkovskog i Manuela de Falle.

Davide Alogna smatra se jednim od najvećih talenata na talijanskoj glazbenoj sceni. Ugledni časopis Amadeus objavio je na naslovnici njegovo ime dva puta u istoj godini predstavljajući njegova dva diskografska projekta. Diplomirao je s najvišim ocjenama violinu i klavir na konzervatoriju Giuseppe Verdi u Comou, te magistrirao violinu i komornu glazbu na Pariškom konzervatoriju osvojivši Premier Prix a l’Unanimitè. Više je puta bio pobjednikom na domaćim i međunarodnim natjecanjima, nastupao je s najuglednijim svjetskim orkestrima i to na najprestižnijim pozornicama poput Carnegie Halla u New Yorku ili Teatra Colon u Buenos Airesu.

Kao jedan među deset najuspješnijih na Billboardovoj listi umjetnika klasične glazbe 2005., kojega je Leonard Bernstein jednom prigodom nazvao „predivnim duhom“, Alexander Frey redovito nastupa kao solist i uz simfonijske orkestre diljem svijeta kao i na brojnim međunarodnim festivalima. Osim njegovih orguljaških i pijanističkih nastupa, Frey uživa ugled jednog od najsvestranijih dirigenata iza kojeg su brojni uspješni nastupi u koncertnim dvoranama i opernim kućama, kao i oni u Hollywoodu i na Broadwayu. Prvi je orguljaš koji je u cjelini izveo jednu od simfonija Gustava Mahlera u obliku solističkog djela za orgulje. Kao pijanist i orguljaš, Frey je nastupao s brojnim svjetski poznatim simfonijskim orkestrima kao što su Berlinska filharmonija, Orkestar leipziškog Gewandhausa, Münchenski simfonijski orkestar, Hollywood Bowl orkestar, Simfonijski orkestar Bečkog radija (ORF), Simfonijski orkestar Berlinskog radija, Meksički državni simfonijski orkestar i dr.

Umjetnici će pred festivalskom publikom izvesti sonate za violinu i klavir Johanna Sebastiana Bacha, Wolfganga Amadeusa Mozarta i Johannesa Brahmsa, kao i trostavačnu kompoziciju Sjećanje na drago mjesto Petra Iljiča Čajkovskog te Španjolski ples iz opere La vida breve Manuela de Falle u aranžmanu za violinu i klavir Franza Kreislera.

Ulaznice za koncert dostupne su na blagajnama u prizemlju Festivalske palače (Od Sigurate 1) i u Luži te na blagajni na lokaciji izvedbe sat prije početka koncerta.

Pročitajte još

[FOTO] SPOMEN IZLOŽBA Marita Kisić Kamić predstavila umjetnička djela od plastičnih boca

Dulist

VRIJEDNA DONACIJA Luko Paljetak poklonio sliku Umjetničkoj galeriji Dubrovnik

Dulist

ART RADIONICA LAZARETI Plesna predstava kao reakcija na rat u Ukrajini

Dulist