Kultura

KONCERT U BISKUPSKOJ PALAČI Poslušajte kako zvuči harmonij s Lokruma

KONCERT U BISKUPSKOJ PALAČI Poslušajte kako zvuči harmonij s Lokruma

Koncertno predstavljanje restauriranoga harmonija s otoka Lokruma održat će se u ponedjeljak, 14. listopada u 18 sati u Biskupskoj palači u Dubrovniku.

Uz uvodnu riječ, koncert će održati Pavao Mašić, izvanredni profesor na Muzičkoj akademiji i orguljaš Crkve sv. Marka u Zagrebu te stručnjak za muziciranje na povijesnim instrumentima. Na programu će biti djela autora: L. Vierne, A. Guilmant, L.-J. Lefébure-Wély, S. Karg-Elert, F. Dugan.

Glazbalo o kojemu je riječ zapravo je physharmonika koja se smatra pretečom harmonija (harmoniuma). Physharmonika se konstruirala sa slobodno titrajućim jezičcima koji su zvuk proizvodili pomoću potisnoga zraka. Jedan od najznamenitijih graditelja physharmonike bio je bečki graditelj orgulja, harmoniuma i klavira Jacob Deutschmann (1795.-1853.) koji je izradio i ovaj lokrumski primjerak. Ovaj u Hrvatskoj iznimno rijetki instrument na otok Lokrum stigao je u doba nadvojvode Maksimilijana Habsburškoga (1832.-1867.) i njegove supruge Šarlote koji su 1859. godine kupili Lokrum i na njemu uredili svoju rezidenciju. Korišten je očito i u kasnijim vremenima, u doba kada je Lokrum bio u vlasništvu prijestolonasljednika Rudolfa, a naposljetku je bio premješten u kapelicu sv. Navještenja gdje je ostao sve do obnove kapelice prije 15-ak godina. Obzirom na loše stanje u kojemu je zatečen te na iznimnu povijesnu vrijednost koju ovaj instrument ima, uz angažman Konzervatorskoga odjela u Dubrovniku pristupilo se restauraciji koju je financiralo Društvo prijatelja dubrovačke starine. Zahtjevnu restauraciju physharmonike s Lokruma tijekom 2018. godine izvela je najstarija hrvatska radionica za izradu orgulja i harmonija Heferer iz Zagreba.

Želja je Dubrovačke biskupije javnosti predstaviti izvedene restauratorske radove i podsjetiti na vrijednost ovoga rijetkoga glazbala kao dijela dubrovačke glazbene baštine 19. stoljeća. Predstavljanje organizira Vijeće za kulturu i znanost Dubrovačke biskupije u suradnji s Javnom ustanovom Rezervat Lokrum i Hrvatsko-austrijskim društvom Dubrovnik povodom 160. obljetnice pomorske nesreće austrijskoga bojnoga broda Triton te kupnje Lokruma od strane nadvojvode Maksimilijana.

Pročitajte još

POZNATA HRVATSKA KNJIŽEVNICA U GRADU Književna večer s Julijanom Matanović

Dulist

SVJETSKI DAN KAZALIŠTA U teatru dvije predstave

Dulist

PISANA KULTURNA BAŠTINA NA PAPIRU Izložba i predavanja na kampusu Sveučilišta u Dubrovniku

Dulist