Kultura

KONCERT NAKON DESET GODINA Švedski zbor Romeo i Julija nagrađen velikim pljeskom!

KONCERT NAKON DESET GODINA Švedski zbor Romeo i Julija nagrađen velikim pljeskom!

Švedski zbor Romeo i Julija sinoć je, nakon deset godina pauze, ponovno nastupio u Dubrovniku, u atriju Kneževa dvora. Prikazom Boccacciovog ‘Dekamerona’ glazbom, koreografijom i glumom, publici su na ekspresivan, razigran i jedinstven način priuštili nezaboravnu večer. Radnju pet novela ‘Dekamerona’, grupu muškaraca i žena u kugom zaraženoj Firenci koji pričom, pjevanjem i plesom pokušavaju zaboraviti na bolest i žele da im vrijeme brže proleti, pratila je glazba Orazija Vecchie, Orlanda di Lassa i Rossina Mantovana.

Oduševljena publika dugotrajnim je pljeskom pozdravila zbor koji je izveo nekoliko glazbenih dodataka, a za sve one koji su propustili sinoćnji koncert i htjeli bi poslušati ovaj renomirani zbor, diljem svijeta poznat po talentiranim glumcima, glazbenicima i plesačima koji izvodeći glazbu renesanse i ranog baroka stvara koncerte jednako privlačne za gledanje i slušanje, večeras mogu doći na još jedan koncert u atrij Kneževa dvora s početkom u 21 sat. Večeras Zbor priprema remek djela francuske renesanse i talijanskog i engleskog baroka – Orlanda di Lassa, Clémenta Janequina, Claudija Monteverdija and Henryja Purcella.

Drama, glazba i koreografija Zbora Romeo i Julija povezani su u ekspresivni, razigran doživljaj koji nadilazi žanrovsko opredjeljenje. Prepoznatljiv način izvedbe ansambla razvio je njegov umjetnički ravnatelj Benoît Malmberg tijekom gotovo tri desetljeća i očarao publiku i kritiku diljem svijeta. Od utemeljenja 1991. godine ansambl Romeo & Julia Kören je kao artist in residence smješten pri Kraljevskom dramskom teatru u Stockholmu gdje redovno održava predstave. Ansambl je gostovao u više od 35 zemalja, a pet puta je nastupio na banketu dodjele Nobelove nagrade te na vjenčanju princeze Viktorie i princa Daniela.
Opsežan repertoar ansambla proteže se od talijanske, španjolske, engleske i francuske renesanse i baroknih remek djela do slavenskih pjesama i vatrenih švedskih narodnih napjeva, pjesama koje prikazuju nježne ljubavne priče kao i burleskne komedije. Dramski koncert s ansamblom Romeo & Julia Kören može se prilagoditi bilo kojem prostoru – dvorcu, crkvi, kazalištu, koncertnoj dvorani, vrtu, gradskom trgu, školi ili bolnici. U stanju je od bilo kojeg prostora napraviti kazališnu pozornicu i na njoj za svoju publiku stvoriti i nastaniti magični svijet. Predstave igra u neposrednom kontaktu s publikom, a cilj je na topli i osoban način širiti radost i užitak, očarati i zabaviti.

Pročitajte još

U ZNANSTVENOJ KNJIŽNICI Predavanje o djelu Nikole Vitova Gučetića

Dulist

[FOTO] SPOMEN IZLOŽBA Marita Kisić Kamić predstavila umjetnička djela od plastičnih boca

Dulist

VRIJEDNA DONACIJA Luko Paljetak poklonio sliku Umjetničkoj galeriji Dubrovnik

Dulist