Kultura

Koncert dubrovačkih suvremenih skladatelja

Koncert dubrovačkih suvremenih skladatelja

Glazbena radionica Sorgo priredila je sinoć u prepunoj Saloči od zrcala  koncert dubrovačkih suvremenih skladatelja.

Publika je tako imala prilike čuti nova djela i praizvedbe mlađih i nešto starijih dubrovačkih skladatelja.

Na programu su se našla djela Zrinke Tomašić „Ptice veličaju Stvoritelja“, Maria Miladina „Duo za klarinet i fagot", Nene Ćorak „Meditacija Majci“, Marije Grazio „Tri pretposljednja za A. (7,8,9)“, Nikše Njirića „Omaggio a Vivaldi“, te Krešimira Magdića „Poslanica Hanibalu“.

Na koncertu su nastupili Djevojački zbor Amorette s dirigenticom Majom Marušić, Alberto Frka i Aljoša Lečić-piano, Anis Končić i Mara Đurović-violine, Vanda Đanić-cello, Danijel Begić-kontrabas, Matija Novaković-fagot, Stijepo Medo-klarinet.
 
 
– Već 11 godina Aljoša Lečić i ja vodimo ovu glazbenu radionicu i trudimo se barem jedanput godišnje organizirati jedan koncert dubrovačkih skladatelja, pa smo to uspjeli i ove godine – rekla nam je uoči početka koncerta voditeljica radionice Marija Grazio dodavši:
–  Dubrovački skladatelji su zaista malo zastupljeni u javnosti, i možda smo mi jedina platforma koja potiče novi skladateljski rad, ali mislim da će u dogledno vrijeme  to se promijeniti s obzirom na sadašnje stanje i novu upravu u Dubrovačkom simfonijskom orkestru te imamo neke planova za širenje te djelatnosti – naglasila je.

–  Imamo mali broj onih educiranih da bi bili skladatelji, odnosno onima kojima je zvanje diplomirani skladatelj. Možemo ih nabrojati na prste jedne ruke. Ali zato je puno više onih drugih koji skladaju, koji žele stvarati, što je i sastavni dio ove naše platforme – da upravo oni imaju mjesto gdje će njihove skladbe biti izvedene. To su zapravo glazbenici koji skladaju – dodao je Aljoša Lečić.

Glazbena radionica Sorgo nakon ovog koncerta planira još nekoliko aktivnosti. 
– Vidjet ćemo za slijedeću godinu, namjeravamo izdati i prepisati nove note, dovršiti izdavanje CD-a, mislim da će aktivnost biti vrlo živa za slijedeću godinu – zaključila je Grazio. 

Pročitajte još

Dubrovački muzeji pozivaju na radionice izrade i ukrašavanja keramike

Dulist

TRIBINA ‘POGLAVLJE FESTIVAL KARANTENA’ Art radionica Lazareti obilježava 35 godina postojanja

Dulist

NACIONALNA MANIFESTACIJA Obilježena 13. Noć knjige u Dubrovačkim knjižnicama

Dulist