DuList IN

Konavsko vino, led i tovar hit među turistima

Konavljani u narodnim nošnjama s tovarom, ledom i vinom došli su ove subote na Stradun i Dubrovčane te brojne zainteresirane strane goste počastili vinom.

Ispred palače Sponza Konavljani su, naime, postavili štand na kojem su izložili konavoska vina rashlađena ledom iz konavoskih ledenica. Naše je posjetitelje iz svih krajeva svijeta najviše zanimao tovar, a za njih su mladi Konavljani izveli i nekolicinu tradicionalnih pjesama.

Dubrovačka Republika se po mnogočemu svrstavala u najnaprednije zemlje svojega vremena. Između ostalog, tom rangu pripadala je i po svojoj gastronomskoj kulturi, koja je uz domaće proizvode uključivala mirodije koje su dolazile iz cijeloga svijeta. No, jedan proizvod kojeg su Dubrovčani imali svakodnevno, predstavljao je pravu senzaciju. Usred najvećih ljetnih vrućina, na stolove dubrovačke vlastele iz dubine konavoske Sniježnice, svakodnevno je dolazio – led.

U Sniježnici su postojale tri ledenice, napravljene u obliku zdenaca. Tijekom zimskih mjeseci, uz nadzor jednog ili više vojnika, seljaci zvani ledari punili su ledenice snijegom. Ledenice bi se potom zatvorile ključem, a na njih bi se nabacalo grmlje i slama da se led bolje sačuva. Prema podacima koji datiraju iz 1783. godine, od 20. svibnja do 20. kolovoza u Grad je došlo više od 15 tona leda, pa je lako izračunati da se u gradu dnevno trošilo 170 kg leda. Bio je to samo jedan prestižnih proizvoda koji su Gradu i Republici priuštile čarobne Konavle, kraj iznimne ljepote i prirodnog bogatstva. Danas se u Konavlima proizvode izvrsna vina, a vrh vinske ponude predstavljaju malvasije konavoskih proizvođača.

Cijeli ovaj zanimljiv događaj organiziran je okviru manifestacije ‘Proljeće u Konavlima’ udruge Agroturizam Konavle.

Kako je izgledalo predstavljanje ispred Sponze pogledajte u našoj fotogaleriji.

Pročitajte još

IMPRESIVNE BROJKE Ljeto u Valamaru ove godine posjetilo 25 tisuća ljudi

Dulist

Evo koga smo ‘uhvatili’ u điru Uvalom

Dulist

BESPLATAN KONCERT Klapa Subrenum u One Suite Hotelu

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija