Kultura

‘KONAVOSKO PLACARENJE’ Izložba o djelatnosti koja je zadnjih 15 godina hranila Konavljane

U Zavičajnom muzeju Konavala u Čilipima u subotu otvorena je izložba ‘Konavosko placarenje’ autorica Anite Arbulić i Antonije Rusković Radonić.

Na otvaranju se uz govor ravnateljice prisutnima obratila i Jadranka Ničetić autorica Dubrovačkih komina, vrsna poznavateljica tradicionalne dubrovačke gastronomije. Izložbu je otvorio donačelnik Ivo Radonić, a načelnik Općine Božo Lasić je pohvalio rad Muzeja i galerija Konavala.

Konavosko placarenje je izložba koja prikazuje ukratko sve oblike odlazaka na placu u Konavlima. Djelatnost od koje su Konavljani velikim dijelom živjeli zadnjih 15ak godina umire, a s njom i proizvodnja zdrave i kvalitetne hrane u Konavlima. Posljednje Konavoke koje nalazimo na dubrovačkoj placi su one koje prodavaju arancine, mijendule i kralješe od smokava za turiste i nešto Konavljana koji dolaze na Grušku placu i nude svoje povrće i voće.

Kroz izložbu su prikazane nevjerojatne sudbine obitelji koji kreću prije ponoća iz Konavala da bi pješice u Grad došli do zore. Jadranka Ničetić je u svom izlaganju podsjetila i na konavosko prezuvanje i presvlačenje na Orsuli prije dolaska u Grad opisujući place kao prostore na kojima su svi ljudi bili uredni i čisti. I na takav način odavali poštovanje prema Gradu.

Izložba je ostvarena zahvaljujući brojnim kazivačima i posuditeljina građe što iz Grada, što iz Herceg Novog, što iz Konavala. Nakon izložbe uslijedilo je slušanje Opičene Poljoprivredne Glazbe tematski prigodne glazbe, a posjetitelji su se tratali dubrovačkom malvasijom i padišpanjem. S ovom izložbom Muzeji i galerije Konavala su zaključili uspješnu 2018. godinu.

Pročitajte još

Veliki pljesak za DSO i ‘prvu trubu svijeta’ Håkana Hardenbergera

Dulist

DUM MARIN I DUBROVČANI Držić je nešto što nas sve zajedno veže

Dulist.hr

U SPOMEN NA KAZALIŠNOG VELIKANA Parove predstave prekretnica su u povijesti teatra Igara

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija