DuList IN

KONAVOSKI DVORI OTVORILI VRATA Posjetili smo prvi hrvatski zeleni restoran

KONAVOSKI DVORI OTVORILI VRATA Posjetili smo prvi hrvatski zeleni restoran

Zeleno projektiranje je trend koji će u budućnosti biti itekako aktualan. Željeli smo i mi dobiti status zelenog restorana. Uspjeli smo privest kraju završnu fazu projekta energetske obnove Konavoskih dvora koju smo započeli točno prije četiri godine – poručila je u četvrtak arhitektica Lea Đurović Ruso, inače članica Upravnog odbora tvrtke Esculap-Teo koja je zakupitelj ugostiteljskog prostora uz rijeku Ljutu u Konavlima, a koji u tom obujmu djeluje već pola stoljeća.

Na projekt u Ministarstvu zaštite i okoliša RH su se aplicirali već 2014. godine te on podrazumijeva energetsku obnovu ovojnice zgrade restorana, ugradnju solarne elektrane, solarnih kolektora, učinkovitiji sustav grijenja i hlađenja preko dizalice topline zrak-voda te modernizaciju tehnologije kuhinje i rasvjete.

– Stjecanjem ovog certifikata dobili smo još mnogo stavaka na kojima moramo dugoročno raditi kako bi smo ostvarili članstvo u takvim asocijacijama. U planu nam je ugradnja električne punionice, smanjiti otpad, uštediti vodu, upotrebljavati organsku hranu, dakle princip ‘od farme do stola’ te smanjiti kemijski onečiščujuće tvari i, naravno, poraditi na podizanju svijesti o održivom razvoju i brizi o okolišu – rekla je Đurović Ruso.

Marin Gospić iz tvrtke PROTECT& ECO pak je voditelj projekta te je prisutnima objasnio sam tijek obnove.

– Ovo je građevina pod zaštitom pa je obnova bila osjetljivija. Morali smo je odraditi, a da ništa ne oskvrnemo. Napravili smo podno grijanje, izolaciju poda i stropa, zamjenu stolarije kako bi se postigao ugodniji boravak u zimskom i ljetnom razdoblju. Modernizacija kuhinje podrazumijevala je ugradnju sustava pročišćavanja i odmašćivanja otpadnih voda te smo dio uređaja koji ne moraju biti na struju prebacili na plin. S time smo krenuli prema uštedi električne energije. Izgradili smo plinsku stanicu sa spremnikom kapaciteta 2700 litara. Napravili smo novu ventilaciju i ugradili protupožarne instalacije – objasnio je Gospić.

Na dvjema nadstrešnicama postavljeni su kolektori sunčeve energije od 14,7 kilovata. Također, bilo je nužno zadovoljiti kriterij da restoran bude dostupan osobama s invaliditetom pa će se tako tijekom srpnja ugraditi kosa platforma. Radovi su potrajali 36 mjeseci, istaknuo je Gospić. Probleme s epidemijom koronavirusa su imali, ali su projekt uspjeli dovesti do 93 posto ispunjenosti.

– Zeleno brendiranje Konavoskih dvora bitno je za čitavo društvo, ovim smo posegnuli za obnovljivim izvorima energije te na ovaj način želimo povećati naše prihode, privući što veći broj klijenata i racionalizirati troškove. COVID-19 nam je poremetio planove, ali nastavit ćemo s radom – zaključio je direktor Esculap-Teo Kosta Vukota.

Osim na očuvanju okoliša u Konavoskim dvorima poradilo se i na uređenju interijera koje je ispirirano drvom masline, odnosno njenim lišćem. Njega u potpunosti potpisuje Lea Đurović Ruso koja se čak dosjetila ‘reciklirati’ stolice pa su one zahvaljujući oslicima akademske slikarice Nikoline Šimunović dobile novo – originalno ruho.

Pročitajte još

Iako mu je prva godina, ‘Župski pjat’ već se može nazvati – tradicionalnim festivalom!

Dulist

[FOTO] DRŽAVNO PRVENSTVO Cavtatske mažoretke osvojile zlato i srebro!

Dulist

[FOTO] UZ DAN PLANETA ZEMLJE Dubrovački okoliš čistilo 170 volontera

Dulist